Kosmologi

Forskere har de sidste årtier målt ufattelige mængder mørkt stof, men ingen ved hvad det egentligt er.

Én af teorierne er at det ikke er gasser, men en mængde sorte huller; En teori der ret svær at bevise når det eneste indicium er deres tyngdekraft, men nu har man fundet en måde!.

Læs artiklen her

'Blazar' jet fra et sort hul
'Blazar' jet fra et sort hul
En slavisk gennemgang af alle kendte røntgenkilder fra supermassive sorte huller - de såkaldte 'Blazarer' i det infrarøde spektrum, har afsløret en overraskende sammenhæng mellem den infrarøde varmestråling og den tusinde gange mere energirige røntgenstråling.
Fundet kan ifølge forskerne sige rigtigt meget om hvordan strålingen undslipper de sorte huller.

Kilde: "... a Surprising Blazar Connection " på Fermis Missionpage
Galaksekortlægning ud til 6mia lysår
Galaksekortlægning ud til 6mia lysår
Astronomer har lavet et gigantisk 3D kort over samtlige kendte galakser på himlen. Undersøgelsen er lavet på baggrund af data fra Sloane Digital Sky Survey. Hver prik på kortet repræsenterer en galakse, som er mindre end 6 mia lysår fra os. Kortet dækker 1/20 af himlen, svarende til ca 6 x 4,5 mia lysår i den afstand. Farverne indikerer afstandne til galakserne .

Det enrome arbejde med kortlægningen skal hjælpe med af forstå de enorme intergalaktiske kræfter der strukturerer galakserne i hobe og superhobe.

Kilde: Portsmouth University
Universet er blevet renere
Universet er blevet renere
ESAs infrarøde rumteleskop Herschel har kortlagt en meget stor del galakser i forskellige afstande. Ved at sammenligne galakser i forskellige aldre har de kunnet konstatere at yngre galakser udsender mere infrarødt lys fra interstellart støv og gasser. Dvs. at de har kunnet måle hvordan galakserne som tiden går, støvsuges for interstellart stof!

"Vi blev overrasket over at se at vi faktisk ikke behøvede se langt tilbage i tiden, for at tegn på galaksernes udvikling. Vore resultater viser at årsagen til er at galakserne tidligere indeholdt mere støv og gas og at universet bliver renere, efterhånden som støvet opbruges." siger Dr Nathan Bourne ofra University of Edinburgh.

Kilde: Space Team Discovers Universe is Self-Cleaning fra Royal Astronomical Society
Sorte huller kolliderer
Sorte huller kolliderer

Forskere fra John Hopkins University, som er et af universiteterne bag LIGO-eksperimentet som fandt gravitionelle bølger i februar, foreslår at de gravitionelle bølger kan stamme fra mørkt stof i forbindelse med kollisionerne af de sorte huller!

LÆS MERE her