Interstellart stof

den interstellare sky om stjernen Rho Ophiuchi

Brintoveriltemolekyler er for første gang blevet fundet i det interstellare rum. Opdagelsen giver ny viden om den kemiske kobling mellem de to molekyler, der er nødvendige for liv: vand og ilt. Nu er det blevet fundet i rummet af astronomer, som har anvendt APEX-teleskopet i Chile, der drives af ESO.

Stjernebilledet Orion er stort set dækket af en stor gassky som rundt omkring lyser op. Den mest kendte del af denne tåge er M42, men M78 er faktisk ved at bryde igennem og vil også blive en strålende tåge!

ESO har netop offentliggjort  de første billeder fra deres nye VLT survey teleskop (VST). Det er en enorm 268megapixel CCD på et kort 2,6m teleskop. Og billederne er HELT vilde! Desværre må de først offentliggøres imorgen tidlig.

Stjernedannende gaståger spredes når de første af de store unge stjerner eksploderer som supernovaer. Men nye computersimulationer viser at strålingstrykket fra klynger af de massive stjerner begynder at sprede tågerne længe inden de eksploderer.

Røntgen mosaik af Eta Carina tågen

Den nærliggende Eta Carina-tåge er kendt for at huse to af de tungeste stjerner vi kender i Mælkevejen. En undersøgelse af tågen har lokaliseret yderligere 4 stjerner der har været