Interstellart stof

Interstellare skyer ser så rolige ud selvom vi hører om stellare vinde oma. Nu har radio-astronomer har for første gang kunnet kortlægge hvor meget og hvordan de egentligt bevæger sig - med omkring 70 000km/t.

Kilde: Pressemeddelelse fra CSIRO LÆS OGSÅ UWM.News

"Running chicken" gastågen IC2944Et nyt billede fra Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2m teleskopet viser stjernetågen Lambda Centauri, der er en sky af glødende brint og nyfødte stjerner i stjernebilledet Centaurus (på dansk Kentauren). Stjernetågen, der også er kendt som IC 2944, bliver nogle gange kaldt Den Løbende Kylling på grund af den fuglelignende form, nogle ser i de mest lysstærke områder af tågen.

Mælkevejen er fuld af mørke lommer af kolde gasser der bare venter på at danne nye stjerner. Men et nyt studie af dem ved at studere deres indhold af ammoniak, viser at de kun er -263oC varme og konkluderer at de ikke selv kan kollapse til nye stjerner - de skal sættes igang af de omkinigliggende varmere gasser

Kilde: Harvard

Guld, bly og de andre tungeste metaller dannes ikke i stjerner og supernovaerne forklarer kun halvdelen af det. Men hvor dannes det så?

Mælkevejens centrum i røntgen-lys

Området omkring Mælkevejens centrale sorte hul er normalt skjult bag tætte interstellare tåger. Men et nyt røntgen-studie af det 27000lysår store centrale område afslører det hele