Interstellart stof


ESA's infrarøde Herschel rumteleskop har lavet denne fantastiske mosaik af stjernedannelserne i Eta Carina-tågen. Udersøgelsen har afsløret ikke mindre end 650.000 - 900.000 nye stjerner i tågen!

Kilde: ESA

Mælkevejen og dens halo

For nylig konkluderede en ndersøgelse af 412 stjerner fordelt over vores galaktiske  kvadrant, at der er mindre mørkt stof i Solens nabolag end i resten af Mælkevejen. En ny analyse af deres resultater er i midlertidigt uenig.

ESA's infrarøde Herschel rumteleskop har lavet denne widefield mosaik af Cygnus-X stjernedannelsesområdet. De kolde støvtåger dækker hele billedet, med talrige små varme lommer af varme gasser der er ved at danne stjerner (De små røde/blå klumper)

LÆS MERE hos ESA

Det 2,7m store SOFIA observatorie som er monteret i en ombygget Boing 747 for at bringe den op over det meste af atmosfæren, har opdaget interstellart deuteratet hydroxyl OD i de interstellare skyer omkring proto-stjernen IRAS16293-2422, som ligger i Rho Ophiuci gasskyen. Det kun en spæd begyndelse til en stjerne, hvor de nye molekyler er dannet pga. den hårde UV-stråling, efter den er blevet antændt.

På bill. ses stjernens placering, molekylet og dens spektrum

Kilde: Max Planck Gesellschaft

Et nyt billede af området omkring refleksionstågen Messier 78, lige nord for Orions bælte, viser skyer af kosmisk støv, der strækker sig gennem tågen, som perler på en snor. Observationerne, der er lavet med Atacama Pathfinder Experiment (APEX) teleskopet, udnytter varmegløden fra interstellare støvkorn til at vise astronomer, hvor nye stjerner bliver dannet.