Interstellart stof

Rho Ophiuci stjernedannelserne

Stråling i det interstellare rum splitter som regel molekyler ad, men hidtil har man fundet 180 molekyler i rummet - bla. Methan (prutter) og alkohol.

Men nu har man også fundet et simpelt sukkermolekyle om en begyndende stjernedannelse kaldet IRAS16293-2422 400 lysår herfra. Den vil formodentligt ende med at blive en lille rød stjerne som kan være ideel for evt liv.

Kilde: Harvard

Den glødende gaståge NGC1929

I Hjertet af den store Magellanske sky, findes Tarantula tågen som er en enorm stjernefabrik. Og i hjertet af den, ligger tågen NGC1929 som er en overraskende klar gasbobbel. Nu er dens hemmelighed afsløret!


Et nyt billede af Pibetågen eller Barnard59  fra ESO's 2,2m Wide Field teleskop, afslører den som en gold tåge uden ret mange stjernedannelser.

For de fleste er Hestehovedtågen (B33) bare en sjov tåge på himlen, men for dem der vil vide noget om stjernedannelser i tætte interstellare skyer er den et showcase.

Infrarødt billede af Hestehovedtågen og flamme-nebulaen

"Hestehoved-tågen" i Orion er en af de mest kendte kendte interstellare skyer på himlen. Men dette nye billede af området taget i dybt infrarødt lys med WISE rumteleskopet, viser hvordan stjernedannelserne oplyser en "hule" af støv.