Interstellart stof

Interstellar tåge

Dette nye billede fra ESOs La Silla-observatorium viser en del af en stjernefødeklinik med kælenavnet Havmåge-tågen eller Sharpless 2-292, ligner lidt hovedet på en havmåge og gløder på grund af den intense stråling fra en meget varm ung stjerne i dens indre.

Blyant-tågen

Et nyt billede fra ESO viser en pudsig sky af glødende gas er en del af en enorm ring af rester efterladt af en supernovaeksplosion, der fandt sted for omkring 11000 år siden.

Japanske astronomer har fundet en ny interstellar tåge med en besynderlig snoet form, som derfor er døbt "Pigtail-nebula" eller fletninge-tågen.Den ligger 30.000 lysår fra Jorden i retning af Mælkevejens centrum. Dens besynderlige form skyldes at den støder sammen med en anden tåge

LÆS MERE på NAOJ

Rho Ophiuci stjernedannelserne

Stråling i det interstellare rum splitter som regel molekyler ad, men hidtil har man fundet 180 molekyler i rummet - bla. Methan (prutter) og alkohol.

Men nu har man også fundet et simpelt sukkermolekyle om en begyndende stjernedannelse kaldet IRAS16293-2422 400 lysår herfra. Den vil formodentligt ende med at blive en lille rød stjerne som kan være ideel for evt liv.

Kilde: Harvard

Den glødende gaståge NGC1929

I Hjertet af den store Magellanske sky, findes Tarantula tågen som er en enorm stjernefabrik. Og i hjertet af den, ligger tågen NGC1929 som er en overraskende klar gasbobbel. Nu er dens hemmelighed afsløret!