Interstellart stof

Infrarødt billede af Hestehovedtågen og flamme-nebulaen

"Hestehoved-tågen" i Orion er en af de mest kendte kendte interstellare skyer på himlen. Men dette nye billede af området taget i dybt infrarødt lys med WISE rumteleskopet, viser hvordan stjernedannelserne oplyser en "hule" af støv.


ESA's infrarøde Herschel rumteleskop har lavet denne fantastiske mosaik af stjernedannelserne i Eta Carina-tågen. Udersøgelsen har afsløret ikke mindre end 650.000 - 900.000 nye stjerner i tågen!

Kilde: ESA

Mælkevejen og dens halo

For nylig konkluderede en ndersøgelse af 412 stjerner fordelt over vores galaktiske  kvadrant, at der er mindre mørkt stof i Solens nabolag end i resten af Mælkevejen. En ny analyse af deres resultater er i midlertidigt uenig.

ESA's infrarøde Herschel rumteleskop har lavet denne widefield mosaik af Cygnus-X stjernedannelsesområdet. De kolde støvtåger dækker hele billedet, med talrige små varme lommer af varme gasser der er ved at danne stjerner (De små røde/blå klumper)

LÆS MERE hos ESA

Det 2,7m store SOFIA observatorie som er monteret i en ombygget Boing 747 for at bringe den op over det meste af atmosfæren, har opdaget interstellart deuteratet hydroxyl OD i de interstellare skyer omkring proto-stjernen IRAS16293-2422, som ligger i Rho Ophiuci gasskyen. Det kun en spæd begyndelse til en stjerne, hvor de nye molekyler er dannet pga. den hårde UV-stråling, efter den er blevet antændt.

På bill. ses stjernens placering, molekylet og dens spektrum

Kilde: Max Planck Gesellschaft