Interstellart stof

NASA's offentliggørelse igår af at den infrarøde baggrundsstråling skyldes løsrevne stjerner vækker stor furoe i videnskabelige kredse, fordi den ifølge forfatterne modsiger andre teorier.
For de løsrevne stjerner som bliver fordelt i galaksernes haloer af mørkt stof, menes at udgøre 10-20% af galaksernes stjerner og vil dermed også udgøre en væsentlig andel af det vi ellers har betragtet som mørk masse.

LÆS MERE på University Center LA (UCLA)

Interstellar tåge

Dette nye billede fra ESOs La Silla-observatorium viser en del af en stjernefødeklinik med kælenavnet Havmåge-tågen eller Sharpless 2-292, ligner lidt hovedet på en havmåge og gløder på grund af den intense stråling fra en meget varm ung stjerne i dens indre.

Blyant-tågen

Et nyt billede fra ESO viser en pudsig sky af glødende gas er en del af en enorm ring af rester efterladt af en supernovaeksplosion, der fandt sted for omkring 11000 år siden.

Japanske astronomer har fundet en ny interstellar tåge med en besynderlig snoet form, som derfor er døbt "Pigtail-nebula" eller fletninge-tågen.Den ligger 30.000 lysår fra Jorden i retning af Mælkevejens centrum. Dens besynderlige form skyldes at den støder sammen med en anden tåge

LÆS MERE på NAOJ

Rho Ophiuci stjernedannelserne

Stråling i det interstellare rum splitter som regel molekyler ad, men hidtil har man fundet 180 molekyler i rummet - bla. Methan (prutter) og alkohol.

Men nu har man også fundet et simpelt sukkermolekyle om en begyndende stjernedannelse kaldet IRAS16293-2422 400 lysår herfra. Den vil formodentligt ende med at blive en lille rød stjerne som kan være ideel for evt liv.

Kilde: Harvard