Interstellart stof

Eta Cariona tågen

Et spektakulært nyt billede af den stjernedannende Carina-tåge er blevet optaget med VLT Survey Telescope på ESOs Paranal-observatorium og offentliggjort ved indvielsen af teleskopet i Napoli i dag.

Data fra Vallan Allen sonderne af radio-bølger der rammer Jordens magnetfelt som er blevet omsat til lyd, lyder umiskendeligt som fuglefløjt med græshopper i baggrunden.

"Kosmiske fugle" kalder en af forskerne det.

HØR SELV HER på
John Hopkins Applied Physics lab

IC434 hestehovedtågen

Radioastronomer har fundet store mængder C3H+ i den stjernedannende interstellare sky IC434/"Hestehovedet".

Disse hydrocarbonater er grundbestanddelen i benzin og naturgas. Og eftersom IC434 danner stjerner og planeter, kan Jordens reserver altså også stamme fra rummet.

LÆS MERE på Max Planck Instituttet

Supernovaresteb W48

W44 er en meget usædvanlig supernovarest; Det er nemlig ikke en tåge i det tomme interstellare rum, men en varm bobbel inde i en aktiv stjernedannende interstellar sky.

NASA's offentliggørelse igår af at den infrarøde baggrundsstråling skyldes løsrevne stjerner vækker stor furoe i videnskabelige kredse, fordi den ifølge forfatterne modsiger andre teorier.
For de løsrevne stjerner som bliver fordelt i galaksernes haloer af mørkt stof, menes at udgøre 10-20% af galaksernes stjerner og vil dermed også udgøre en væsentlig andel af det vi ellers har betragtet som mørk masse.

LÆS MERE på University Center LA (UCLA)