Interstellart stof

N11 gas- og støvskyen i den store magellanske sky LMC

Stjernedannelserne i den store Magellanske sky LMC, 200.000 lysår fra Jorden,  er en sand guldgrube for astronomer der studerer stjernedannelser

Studier af Nitrogen- og Hydrogen fordelingen i støvskyen LHA-N11 (Mellem NGC 1769 i midten af bill. og NGC 1763 th. viser hvordan støv- og gasser fra tidligere stjerner fordeles i de nye stjernedannelser i området.

Kilde: ESA's 'Specetelescope'

Lupus3 støvskyen

Et nyt billede fra MPG/ESO 2,2m-teleskopet viser en mørk sky kaldet Lupus3, hvor nye stjerner dannes, sammen med en hob af glitrende stjerner, der allerede er dukket frem. Billede er det bedste billede i synligt lys, der nogensinde er blevet taget af dette forholdsvis ukendte objekt.

Mystisk sky nær galaksens centrum

En mystisk interstellar sky inde mod galaksens centrum overrasker astronomerne: Det er en tæt mørk kold gassky som i modsætning til alle andre skyer ikke danner stjerner. Skyen som har fået navnet G0.253+0.016 er 25x tættere end minimumsgrænsen for at danne stjerner, men alligevel er der kun tegn på et par små klumper  i den og astronomerne har ingen forklaring på hvad den har gang i ...

Kilde: Caltech

Som en julehilsen fra rummet, bringer ESA dette billede fra Hubble rumteleskopet af nova-tågen S106 bedre kendt som "Sne-englen".

Det er en tåge der erdanet efter en nova-eksplosion fra en meget stor ung stjerne der har kastet meget varme gasser af sig, med temperaturer på op til 10 000ºC.

LÆS MERE hos ESA

Infrarøde analyser af supernovatågen "Krabbe-tågen" M1 med ESA's Herschel rumteleskop, viser usædvanligt store mængder kosmisk støv i den. Analyserne identificerer entydigt supernova-eksplosionen som kilden til alt dette kosmiske støv, og viser at supernovaerne kan være ansvarlige for langt største-parten af det interstellare støv. (Foto: Tocobs, Århus)

Kilde: Cardiff Unbiversity