Interstellart stof

M51 "Whirpool" galaksen (C) Henrik Rosenørn, Explorer150PDS-EQ3

Et årelangt stduie af molekylære skyer og 1500 stjernedannende områder i M51 galaksen, viser at hele galakseskiven er gennemtrængt af en gigantisk molekylesky. Det er ikke i sig selv overraskende, men det epokegørende ved opdagelsen er, at denne molekylesky tilsyneladende styrer stjernedannelserne i gasskyerne i galaksen.

LÆS MERE på Max Planck Gesellschaft

Krabbetågen set i dybt infrarødt lys af ESAs Herschel rumteleskop

Studier af krabetågen har afsløret meget overraskende gasmolekyler i Krabbetågen M1, bestående af ædelgassen Argon og Brint. Normalt kan ædelgasser ikke forbinde sig med nogetsomhelst, men under de ekstreme vilkår i supernova-resten, gør den det altså!

Kilde: ESA Science

Voyager sonden har nu forladt solsystemet og kan nu registrere plasma oscillationer i det interstellare rum - det nærmeste man kan komme til lyde i rummet.


Studier af heksehovedtågen med det infrarøde WISE rumteleskop, viser hvordan  det er støv der opvarmes af UV stråling fra nye babystjerner i dens indre, der får den til at lyse op. Tågen ligger i den sydlige del af Orion, hvor de fleste andre tåger ellers oplyses af glødende brint.

KIlde: WISE missionpage

"Smith Skyen" er en kometlignende meget varm brintsky som er på kollisionskurs med Mælkevejen. Nye undersøghelser af den har fuindet et kraftigt magnetfelt som man mener kan holde sammen på skyen, mens den passerer gennem Mælkevejen. Det kan også forklare hvordan sådanne skyer kan overleve længere tid.

Kilde: NRAO