Interstellart stof

Nye billeder fra ESO Widefield teleskop af stjernehoben NGC3590 giver astronomerne en idé om den største galaksearms form.


Dette nye billede fra ESOs La Silla-observatorium i Chile viser en brintsky, der hedder Gum 41. Lysstærke, varme, unge nyfødte stjerner udstråler energirig stråling i midten af denne knap så kendte tåge. Strålingen får den omliggende brint til at gløde med den karakteristiske røde farve.


ESA har offentliggjort dette billede af tågen IRAS 20324+4057 også kaldet "Haletudsen" som ligger 4700 lysår fra Jorden i retning af Cygnus. Den er en del af en trio af protostjerner, som indtil nu kun oplyses af oplyses af en nærliggende klar blå stjerne, men som på et tidspunkt snart vil lyse op som en nydannet stjerne.
Kilde: ESA Space in Images
Abell 33
Astronomer har brugt ESOs VLT i Chile til at fange dette iøjenfaldende billede af den planetariske tåge PN A66 33 (Abel 33). Den flotte blå boble blev dannet, da en aldrende stjerne kastede sine yderste lag ud i rummet.

Den interstellare tåge  NGC 7538 der ligger 9000lysår fra os er et aktivt stjernedannelses-område med en masse på over 40.000 solmasser. Der er hundreder af nye stjerner gemt i tågen, hvoraf 13 er tungere end 40solmasser, som vil ende som kæmpestjerner. Men på trods af al den aktivitet, viser nye målinger med ESA's Herschel rumteleskop at tågerne kun er –250ºC varme og at det dermed er meget unge stjernedannelser

Kilde: ESA