Interstellart stof

Glødende støv i Oriontågen

Oriontågen som ses på himlen i syd om aftenen for tiden, er en stjernedannende gaståge. Nye billeder fra det infrarøde rumteleskop Spitzer afslører fordelingen af varmt støv i tågen

Kilde: Spitzer

M51 "Whirpool" galaksen (C) Henrik Rosenørn, Explorer150PDS-EQ3

Et årelangt stduie af molekylære skyer og 1500 stjernedannende områder i M51 galaksen, viser at hele galakseskiven er gennemtrængt af en gigantisk molekylesky. Det er ikke i sig selv overraskende, men det epokegørende ved opdagelsen er, at denne molekylesky tilsyneladende styrer stjernedannelserne i gasskyerne i galaksen.

LÆS MERE på Max Planck Gesellschaft

Krabbetågen set i dybt infrarødt lys af ESAs Herschel rumteleskop

Studier af krabetågen har afsløret meget overraskende gasmolekyler i Krabbetågen M1, bestående af ædelgassen Argon og Brint. Normalt kan ædelgasser ikke forbinde sig med nogetsomhelst, men under de ekstreme vilkår i supernova-resten, gør den det altså!

Kilde: ESA Science

Voyager sonden har nu forladt solsystemet og kan nu registrere plasma oscillationer i det interstellare rum - det nærmeste man kan komme til lyde i rummet.


Studier af heksehovedtågen med det infrarøde WISE rumteleskop, viser hvordan  det er støv der opvarmes af UV stråling fra nye babystjerner i dens indre, der får den til at lyse op. Tågen ligger i den sydlige del af Orion, hvor de fleste andre tåger ellers oplyses af glødende brint.

KIlde: WISE missionpage