Interstellart stof


Studier af heksehovedtågen med det infrarøde WISE rumteleskop, viser hvordan  det er støv der opvarmes af UV stråling fra nye babystjerner i dens indre, der får den til at lyse op. Tågen ligger i den sydlige del af Orion, hvor de fleste andre tåger ellers oplyses af glødende brint.

KIlde: WISE missionpage

"Smith Skyen" er en kometlignende meget varm brintsky som er på kollisionskurs med Mælkevejen. Nye undersøghelser af den har fuindet et kraftigt magnetfelt som man mener kan holde sammen på skyen, mens den passerer gennem Mælkevejen. Det kan også forklare hvordan sådanne skyer kan overleve længere tid.

Kilde: NRAO

Studier af "Boomerang tågen", viser at det ikke er en helt almindelig planetarisk tåge, men faktisk kun et forstadie til en planetarisk tåge. Efter det stjerne-kernekollaps der skabte tågen, udsender stjernen endnu ikke nok UV stråling til at få tågen til at gløde. Tværtimod er den omgivet af en meget kold tåge (med rødt) som kun er 2,8grader over det absolutte nulpunkt!

LÆS MERE hos hos NRAO

En ringformet stjernedannelsesring om NGC1097's centrum  fotograferet af Hubble

Det centrale sorte hul i galaksen NGC1097, har vist sig at være omgivet af nogle meget specielle kemiske forbindelser...

Strukturen i molekylære skyer

Richard Larson en professor fra Yale University fandt for lang tid siden et mønster i de primære stjernedannende molekylære skyer i vores kvadrant af Mælkevejen. En teori om 'Larsons Lov', går ud på at mønstrene dannes af et hieraki af bølger fra tyngdekraft, turbulens, magnetfelter og multifase termodynamik. Og nu får denne teori opbakning af 3 forskere fra UC San Diego, som har kørt en række simulationer med nye data på et netværk af supercomputere

Kilde:  University Center San Diego