Interstellart stof

Bobbeltågen NGC 7635 fotograferet af Hubble
Bobbeltågen NGC 7635 fotograferet af Hubble

Hubble rumteleskopet har taget denne nye fantastiske mosaik af 4 billeder af bobbeltågen NGC 7635. Den ligger 8.000 lysår fra Jorden. Boblen er resultatet af de første vinde fra den nyfødte stjerne SAO 20575 som ligger lidt tv. for centrum af boblen.Efter som SAO 20575 ligger i den tætte molekylesky den er dannet af, danner stjernevindene en nu 10 lysår stor bobbel i de stjernedannende skyer.
Se heic1608 — Photo Release Hubble captures birthday bubble fra ESA
Himlen kortlagt ved højenergi-frekvenser
Himlen kortlagt ved højenergi-frekvenser

Højt oppe i de Mexikanske bjerge ligger HAWC observatoriet, (High Altitude Water Cherenkov) som registrerer den højenergi stråling fra rummet, som kan trænge igennem den øvre atmosfære. HAWC observatoriet har nu gennemført deres første kortlægning af himlen.
" HAWC giver os et nyt syn på høj-energi himlen. De nye data viser galaksen i hidtil usete detaljer, som afslører flere nye højenergi-kilder, og hidtil usete detaljer i dem man kendte" siger Jordan Goodman, professor i fysik fra University of Maryland.
Kilde: 'HAWC Gamma-Ray Observatory Reveals New Look at the Very-high-energy Sky'
Interstellart stof  om Saturn
Interstellart stof om Saturn,. fanget af Cassini sonden

Cassini sonden som jar kredset om Saturn siden 2004, har insrumenter til at samle støv fra systemet. Men nogle enkelte - 36 partikler - har vist sig at være anderledes; De ramte støvsamleren med en hastighed på 72.000km/t og ville dermed være fortsat direkte gennem solsystemet hvis Cassini ikke havde fanget dem. de menes at stamme fra "den lokale bobbel" af interstellart stof, som solsystemet bevæger sig igennem.
Se 'Saturn Spacecraft Samples Interstellar Dust' fra NASA
En af de mindste, nære nabo-dværggalakser er den lille Reticulum II galakse, som umiddelbart ikke er meget større end en stjernehob. Der er ingen stjernedannelser eller interstellare gasser i den, og den er tæt nok på os, til at man kan studere enkeltstjerner, så den er ideel til at studere gamle stjernepopulationer. Men nye analyser af dens stjerner har afsløret 9 stjerner med et - for stjerner - ekstremt højt indhold af de tungeste grundstoffer. Fordi stjerner med den fordeling er så sjældne, kan det ifølge forskerne kun forklares ved at én voldsom begivenhed har "Forurenet" stjernerne i Reticulum II; Et sammenstød mellem 2 neutronstjerner, engang tidligere i dens hoistorie

SE Tiny, ancient galaxy preserves record of catastrophic event '
Støv fra forhistorisk supernova fundet i meteorit
Støv fra forhistorisk supernova
fundet i meteorit
Forskere der har studeret meteoritter der er fundet på Jorden, har fundet mikroskopiske støvpartikler med Silucium 30 som har 14 protoner og 16 neutroner.
Silcium30 er meget sjældent på Jorden og de er ret sikre på at den stammer fra en Supernova eller en eksplosion på en stjerne som var forud for Solen; Altså en lille stykke stjernestøv eller interstellart stof der er mere end 5mia år gammelt!

Kilde: Michigan State Universtity