Interstellart stof

Kolliderende neutronstjerner
Kolliderende neutronstjerner
Oprindeligt var der mest Brint og Helium, mens de næste 8 letteste grundstoffer dannes i stjernerne: Resten af de tungere grundstoffer, skabes og spredes i supernovaerne. Men enkelte stoffer - som sølv og guld - har astronomerne haft svært ved at forklare hvordan dannes.

Men nu har astronomer fundet signaturer efter dem, i en lille galakse kaldet Reticulum II, 100.000 lysår fra Jorden - Dvs en af Mælkevejens små følgegalakser. I Reticulum II, har stjernerne forholdsvist store mængder af de tunge grundstoffer. Det antyder at stjernerne i den lille dværggalakse er blevet beriget af en særlig begivenhed, såsom kollisionen mellem 2 neutronstjerner:
Da vi først så r-proces indholdet (Red.: De tunge grundstoffer) i den første stjerne vi analyserede, så det helt forkert ud, som om det ikke kunne være i vores galakse siger Alexander Jo som er første-forfatter på artiklen i Nature.

'Galactic 'gold mine' explains the origin of nature's heaviest elements' fra Kavli Foundation
<i>Superboblen LHA 120-N 44 i den store Magellanske sky</i> Flammende unge blå stjerner stråler så stærkt, at gasarterne omkring dem lyser op i de mest fantastiske farver, som her LHA 120-N55 i vores nabogalakse Den store Magellanske sky.
Læs mere her:

Helium 3 i Planetarisk tåge
Helium 3 i Planetarisk tåge
Helium3 er et fremragende "brændstof" til at skabe fusionsenergi. Problemet er bare at det er meget sjældent på Jorden. Til gengæld er det væsentligt mere almindeligt på Månen, hvilket - hvis fusionsenergi bliver en realitet - kan skabe et nyt rumkapløb om at komme til Månen, som fx i filmen Moon. Helium3 dannes i større stjerner, spredes i rummet når de eksploderer og ender på den måde på Månens ubeskyttede overflade.

Britiske astronomer har derfor studeret en planetarisk tåge 4.000 lysår fra jorden. De har fundet koncentrationer der er 500x højere end på Jorden og over dobbelt så meget som de forventede!

'Manchester astronomers detect precious element in space'
Interstellare skyer i og omkring galaksen M101 (C) Astronomibladet.dk
Interstellare skyer i galaksen M101 (Foto:Astronomibladet)
Man har længe vidst at der er en direkte sammenhæng mellem de interstellare skyers bevægelseshastighed om galaksekernen og stjernedannelses-raten. Ligesom i Jordens atmosfære spiller turbulens tilsyneladende en stor rolle, som man dog endnu ikke ved så¨meget om. Man har derfor hidtil ment at mere fertile galakser og "starbursts" skyldes turbulens i det interstellare medium - fx fra galaksesammenstød - som accelererer gasserne op og skaber stjernedannelserne.

Men en ny undersøgelse af de interstellare skyer i bla. M101, viser at de interstellare skyers hastighed alene afgøres af tyngdekraften!

'The Turbulent Interstellar Medium' fra Harvard
Stjernedannelser i Mælkevejen
Stjernedannelser i Mælkevejen

ESA har offentliggjort en kortlægning af Mælkevejen kaldet Herschel infrared Galactic Plane Survey (Hi-GAL). Hi-GAL viser himlen ved infraræøde bølgelængder i en hidtil uhørt opløsning. Men Hi-GAL omfatter også en katalogisering af punktformige infrarøde kilder i vores kvadrant af Mælkevejen, som har afsløret over hundredetusinde små varmekilder, som kan være forskellige stadier af begyndende stjernedannelser!

Se New Herschel maps and catalogues reveal stellar nurseries across the Galactic Plane