Interstellart stof

LUPS 3 widefield Den edderkoppeformede gas- og støvsky Lupus 4 spærrer for baggrundsstjernerne, som en mørk sky på en måneskinsløs nat. Selvom skyen ser skummel ud nu, er der tætte lommer af stof inden i Lupus 4 og andre skyer som den, hvor der dannes nye stjerner som vil sprede skydækket og skabe lys

Lupus 4 befinder sig omkring 400 lysår fra Jorden, og den ligger på grænsen imellem stjernebillederne Lupus (Ulven) og Norma. Der er flere skyer af samme slags i området, i en åben stjernehob, som kaldes Scorpius-Centaurus OB associationen. En OB association er en relativt ung, men meget spredt samling af stjerner [1]. Stjernerne stammer sandsynligvis alle fra den samme enorme sky af støv og gasarter.

Når man arbejder med stjernernes tidlige dannelseshistorie, er Lupusskyerne særligt spændende, fordi de ligger så forholdsvis tæt på os. Unge stjerner spredes med tiden fra hinanden, og vores egen Sol er dannet under lignende forhold. Det sker for de fleste stjerner i vores galakse, Mælkevejen.

Den første til at beskrive Lupusskyerne i astronomilitteratuern var den amerikanske astronom Edward Emerson Barnard fra 1927. Lupus 3 er den, vi bedst kender. Den er nabo til Lupus 4, og den indeholder mindst 40 nyudklækkede stjerner, som er dannet i løbet af de seneste 3 millioner år. De er lige på nippet til at tændes som rigtige stjerner (eso1303). Energikilden i disse ungdommelige stjerner, som kaldes T Tauristjerner, er den varme, som opstår fordi de trækker sig sammen. Voksne stjerner som Solen får deres energi fra en anden kilde, nemlig fusion, eller sammensmeltning af hydrogen (brint) og andre grundstoffer.

LUPUS 4

I det kolde indre af Lupus 4 er der kun opdaget nogle få T Tauristjerner, men tågen lover godt i denne henseende, for den har en tæt, men stjernetom kerne. I løbet af få millioner år vil den kerne udvikle sig til T Tauristjerner. Lupus 3 er ældre end Lupus 4, og det kan man se netop fordi der er udviklet flere stjerner i den førstnævnte.

Hvor mange stjerner kommer der så til at stråle ud fra det indre af Lupus 4? Det kommer an på, hvor meget stof den indeholder, og det er der delte meninger om. I to undersøgelser er man enige om en samlet masse på omkring 250 gange Solens, men i en anden undersøgelse, med en anden metode ender med et overslag på 1600 solmasser. Uanset hvem, der har ret, vil skyen blive til masser af klare nye stjerner. Ligesom skyerne her på Jorden på et eller andet tidspunkt spreder sig og giver plads for solskinnet igen, så vil denne skumle kosmiske sky også sprede sig, så det klare stjernelys trænger ud.

Kilde: ESO

Brun dværg stjerneAnalyser af en nyopdaget brun dværgstjerne kaldet WISE J0855-0714 kun 7,3 lysår herfra, viser at den er omgivet af en stor sky af vand

En brun dværg er en lille "mislykket" stjerne af Jupiterstørrelse som ikke har opnået den nødvendige masse til at blive varm nok til at antænde kernereaktioner.
WISE J0855-0714 adskiller sig lidt fra andre kendte brune dværge ved at 1) være meget kold med en temperatur omkring frysepunktet, og 2) ved at være Solens fjerdenærmeste nabostjerne, kun ca. 7 lysår herfra.

Det er første gang man har fundet deciderede "vandskyer" udenfor solsystemet. I solsystemet har man fx. fundet dem om Jupiter og Saturn.

Kilde: Science Magazine
Grundstoffet flour som de fleste kender fra tandpasta, har længe været omgivet af mystik, fordi man ikke rigtigt kan forklare hvor det kom fra da Jorden blev dannet, fordi ma ikek finder så meget af det i de interstellare støvskyer stjerner normalt dannes af.
Der har derfor hidtil været 3 teorier om Flours oprindelse. Og en ny sammenligning af Flour i stjerneresters spektrum, bekræfter teorien om at Jordens Flour stammer fra en stjerne der eksplodere lidt før Solsystemet blev dannet.
Kilde: Lund Universitet
Eta carina tågenBilledet, som er optaget med vidvinkeludstyr fra ESOs La Silla Observatorium i Chile, viser to områder i den sydlige del af Mælkevejen, hvor der foregår stjernedannelse. Området til venstre domineres af stjernehoben NGC 3603, som befinder sig 20.000 lysår borte i den spiralarm i Mælkevejen, som kaldes Carina-Sagittarius-armen. Området til højre en en ansamling af lysende gasarter, som har betegnelsen NGC 3576. Det er kun cirka halvt så langt væk fra os.

NGC 3603 er en meget klar stjernehob, som er berømt for at indeholde den højeste koncentration af tunge stjerner, som indtil nu er opdaget i vores galakse. I midten ligger en flerdobbelt stjerne af Wolf-Rayet-typen, med katalogbetegnelsen HD 97950. Wolf-Rayetstjerner er langt henne i deres stjerneudvikling, og de begynder deres stjernetilværelse med at være omkring 20 gange tungere end Solen. Men på trods af deres store masse sender Wolf-Rayetstjernerne store mængder af deres materiale ud i rummet i form af stjernevind. Stjernens overflademateriale bliver slynget ud i rummet med adskillige millioner kilometer i timen.

NGC 3603 befinder sig i et område, hvor der sker meget aktiv stjernedannelse. Stjerner opstår i mørke og støvede områder i verdensrummet, hvor dannelsen næsten ikke kan ses. Men de nydannede stjerner blæser efterhånden deres omgivende område af stof væk, og så bliver de synlige. Samtidig får de omgivelserne til at lyse op i form af de såkaldte H II-områder. H II områder lyser, fordi deres kraftige ultraviolette lys vekselvirker med de omgivende skyer af hydrogen. H II områder kan strække sig over adskillige hundrede lysår, og området omkring NGC 3603 er det tungest kendte i vores galakse, Mælkevejen.

Hoben blev først set af John Herschel den 14. marts 1834 i forbindelse med hans treårige ophold i Kapstaden, hvor han systematisk gennemobserverede den sydlige del af stjernehimlen. Han beskrev stjernehoben som et specielt objekt, og han troede, at det var en kugleformet stjernehob. Senere studier viste, at det ikke er en gammel kuglehob, men helt modsat en ung åben hob, som er en af de største, vi kender til.

NGC 3576 i højre side af billedet, ligger også i Carina-Sagittarius spiralarmen i Mælkevejen. Men det område er kun cirka 9.000 lysår borte - altså meget tættere på end NGC 3603. De ser blot ud til at ligge tæt på hinanden set her fra Jorden.

Området okirng Eta Carina NGC 3576 kendes især på de to store buer, som ligner krumme vædderhorn. Disse mærkelige filamenter skyldes stjernevinden fra de varme unge stjerner, som befinder sig i tågens centralområder. Stjernevinden blæser støv og gasarter hundreder af lysår bort. Man kan også se to mørke områder i silhouet imod den rødtlysende gas. De kaldes Bok-globuler, og i sådan nogen er der mulighed for, at der i fremtiden dannes nye stjerner. NGC 3576 blev også opdaget af John Herschel i 1834, og det var et særligt produktivt år for den britiske astronom.

Kilde: ESO
Interestellare støv korn fra stardustI 8 år har forskere analyseret støvpartikler som Stardust sonden returnerede til Jorden. De har nu endelig kunnet fremlægge deres resultater, som viser at i alt fald 7 småpartikler synes at stamme fra det interstellare rum.

De 7 partikler er meget forskellige, men overrasker ved at indeholde kystal-korn og forskellige faser af jern iblandet sulfider. De ser dermed meget anderledes ud end forventet. Tidligere forventninger var baseret på spektroskopiske analyser af stjernelys der har rejst gennem det interstellare medium

Kilder: NASA og Science