Interstellart stof


Optagelser af Oriontågen med Green Bank radioteleskopet, har afsløret et 50 lysår langt filament ned gennem Oriontågen.
”Vi ved stadig ikke i detaljer hvordan gasskyer kollapser og danner stjerner” siger Rachel Friesen fra Toronto University, ”Men ammoniak er fremragende til at spore de tætte gassers bevægelse og temperatur og det er afgørende for at vurdere om gasserne er stabile eller ved at falde sammen”
Undersøgelsen er en del af større survey af den nordlige del af Gould bæltet, som er en enorm 3200lysår diameter rund struktur af stjernedannelser omkring Solen. Den menes at stamme fra et sammenstød mellem Mælkevejen og en gassky af koldt- eller mørkt stof fra Mælkvejens halo.
Se First Results of NH3 mapping the Gould belt på arXiv og Orion Blazing Bright in Radio Light fra Green Bank Obs.
Trappist 1h animation
Stjernen Trappist 1 er en lille stjerne med ikke mindre end 7 kendte planeter om sig som er blevet studeret med stor interesse - hvilket for nyligt førte til fundet af den 7ende yderste planet.Nu har astronomer fra Washington State University ifølge NASA/JPLundersøgt den og klarlagt dens bane.
De er kommet frem til at den engang har været varmere og dermed sandsynligvis haft flydende vand, men nu er kølet ned. Den har en omløbstid på 19dage, i en afstand af 9 mio km. Men da stjernen kun vejer 1/12 af Solen, ligger den i yderkanten af den beboelige zone. Og da den idag er for tung til at have ret meget vand eller atmosfære, ligner den med andre ord Mars meget!
Mælkevejens centrum Astronomer har kendt til en kilde til stærk røntgenstråling fra et sted nær Mælkevejens centrum, som men har knyttet til eksistensen af antistof i Mælkevejen. Men ingen har kunnet lokalisere en kilde til dette antistof. Antistof er stof med modsat elektrisk ladning, hvor elektronerne er positive og atomkernen er negativ. Nu mener Australske astronomer at have fundet en kilde til det meste af dette antistof, i form af et dobbelt hvid dværg-stjernepar, som kredser tæt om hinanden og dermed spreder en vind af antistof omkring sig!.
Kilde: Scientists solve mystery of how most antimatter in the Milky Way forms fra ANU
Bro af gasser mellem Mælkevejen og de magellanske skyer
Bro af gasser mellem Mælkevejen og de magellanske skyer
Man har tidliger fundet en bro af gasser mellem Mælkevejen og de 2 tætte satellit galakser de Magellanske skyer som kaldes "Den Magellanske bro". Men nu har man fundet en sammenfaldende magnetisk bro langs Magellan broen, ved at studere faraday stråling fra den. Det er første gang man har kunnet påvise intergalaktiske magnetfelter mellem galakser. Fundet er publiceret på arXiv og Royal Astronomical Society
Mørkt stof om galaksehobe
Astronomer har i årtier prøvet at forstå det usynlige mørke stof. Den gængse teori som kaldes cold dark matter, antager at det mørke stof bevæger sig langsom (koldt) og har lave kernemasser svarende til en proton. For at teste 2 andre modeller; Det exciterede mørke stof og Fuzzy dark matter modellerme, har et hold astronomer fundet at Fuzzy dark matter modellen passer lige så godt som cold dark matter teorien på fordelingen af mørkt stof i 13 observerede galaksehobe
Fuzzy dark matter modellen antager at mørkt stof er meget let, men at der så til gengæld er mange flere partikler, som tiltrækker stof omkring sig.
Kilde:Is Dark Matter "Fuzzy"? fra Harvard