Interstellart stof


Et hold astronomer har fundet store mængder CH+ molekyler i- og omkring 5 ud af 6 galakser, CH+ kræver intens stråling for at dannes og reagerer let med andre stoffer, så molekyleskyerne er et effektivt "sporstof" til at kortlægge stjernedannelser i galakserne.
ALMA Finds Huge Hidden Reservoirs of Turbulent Gas in Distant Galaxies
Boomerang tågen; koldeste objekt i universet Den planetariske tåge Boomerang tågen (LEDA 3074547) har siden sin opdagelse i 1995 mystificeret astronomerne, fordi den er koldere end det omgivende næsten tomme interstellare rum - faktisk under ½ grad Kelvin!
Nu mener astronomer, der har studeret den med ALMA teleskoperne, at have fundet en forklaring på hvordan det kan lade sige gøre; De mener tågen er en rest efter en stjernekollision, hvor en mindre stjerne er kollideret med en rød kæmpestjerne og pløjet atmosfæren af den store stjerne. Dermed blev gasserne fra stjernens atmosfære dekomprimeret da de blev spredt i rummet og det har fået dem til at fryse til is - ligesom gasserne fra dysen på en spraydåse
Se Companion Star Provides Chilling Power of ‘Coldest Object in the Universe’ fra ALMA

Optagelser af Oriontågen med Green Bank radioteleskopet, har afsløret et 50 lysår langt filament ned gennem Oriontågen.
”Vi ved stadig ikke i detaljer hvordan gasskyer kollapser og danner stjerner” siger Rachel Friesen fra Toronto University, ”Men ammoniak er fremragende til at spore de tætte gassers bevægelse og temperatur og det er afgørende for at vurdere om gasserne er stabile eller ved at falde sammen”
Undersøgelsen er en del af større survey af den nordlige del af Gould bæltet, som er en enorm 3200lysår diameter rund struktur af stjernedannelser omkring Solen. Den menes at stamme fra et sammenstød mellem Mælkevejen og en gassky af koldt- eller mørkt stof fra Mælkvejens halo.
Se First Results of NH3 mapping the Gould belt på arXiv og Orion Blazing Bright in Radio Light fra Green Bank Obs.
Trappist 1h animation
Stjernen Trappist 1 er en lille stjerne med ikke mindre end 7 kendte planeter om sig som er blevet studeret med stor interesse - hvilket for nyligt førte til fundet af den 7ende yderste planet.Nu har astronomer fra Washington State University ifølge NASA/JPLundersøgt den og klarlagt dens bane.
De er kommet frem til at den engang har været varmere og dermed sandsynligvis haft flydende vand, men nu er kølet ned. Den har en omløbstid på 19dage, i en afstand af 9 mio km. Men da stjernen kun vejer 1/12 af Solen, ligger den i yderkanten af den beboelige zone. Og da den idag er for tung til at have ret meget vand eller atmosfære, ligner den med andre ord Mars meget!
Mælkevejens centrum Astronomer har kendt til en kilde til stærk røntgenstråling fra et sted nær Mælkevejens centrum, som men har knyttet til eksistensen af antistof i Mælkevejen. Men ingen har kunnet lokalisere en kilde til dette antistof. Antistof er stof med modsat elektrisk ladning, hvor elektronerne er positive og atomkernen er negativ. Nu mener Australske astronomer at have fundet en kilde til det meste af dette antistof, i form af et dobbelt hvid dværg-stjernepar, som kredser tæt om hinanden og dermed spreder en vind af antistof omkring sig!.
Kilde: Scientists solve mystery of how most antimatter in the Milky Way forms fra ANU