Den interstellare tåge NGC3582

Dette billede af stjernetågen NGC 3582, der er optaget af Wide Field Imagager på MPG/ESO 2,2m teleskopet på ESO’s La Silla-observatorium i Chile, viser gigantiske buer af gas, som har en slående lighed med protuberanser på Solen. Buerne er formentlig slynget ud af døende stjerner, men nye stjerner bliver også født i denne stjerne-fødeklinik. Disse energirige ynglinge udsender intens ultraviolet stråling, der får gassen i stjernetågen til at gløde

NGC 3582 er en del af et større stjernedannende område i Mælkevejen, der kaldes RCW 57. Det befinder sig tæt på Mælkevejens centrale plan i det sydlige stjernebillede Carina (på dansk Kølen med henvisning til kølen på Jasons skib, Argo). John Herschel var den første til at se dette komplekse område af glødende gas og mørke støvskyer i 1834 under et ophold i Sydafrika.

Nogle af de stjerner, der dannes i områder som NGC 3582 er meget tungere end Solen. Disse monster-stjerner udsender enorme mængder af energi og har meget korte liv, der ender i eksplosioner, som kaldes supernovaer. Det materiale, der bliver slynget ud fra disse dramatiske begivenheder, skaber bobler i omkringliggende gas og støv. Det er den sandsynlige årsag til de buer, der ses på dette billede.

Den interstellare tåge NGC3582

Billedet er en kombination af optagelser gennem flere forskellige filtre. Fra Wide Field Imager er data optaget gennem et rødt filter gengivet i grønne og røde farver. Data optaget gennem et filter, der isolerer den karakteristiske røde glød fra brint, er også gengivet i røde farver. Yderligere infrarøde data fra Digitized Sky Survey er gengivet i blå farver.

Billedet er fremstillet af ESO ved brug af data fra observationer, der er fundet frem af Joe DePasquale fra USA, da han deltog i astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010”. Konkurrencen blev organiseret af ESO i oktober-november 2010 og var for alle, der nyder at lave smukke billeder af nattehimlen ved hjælp af astronomiske data, som er optaget gennem professionelle teleskoper. Joe gennemsøgte ESO’s arkiver og fandt datasæt, som han brugte til at komponere sit billede af NGC 3582, der fik en samlet tiendeplads i konkurrencen ud af næsten 100 bidrag. Hans originale bidrag kan ses her.

Kilde: ESO