stardust

En tysk forsker har identificeret en mulig interstellar partikel i en af de prøver NASA's Stardust sonde returnerede til Jorden.

Stardust sonden blev opsendt i 1999 med kursen mod komet Wild2. Derefter brugte den 4 år i det interplanetare rum, på at prøve at opsamle støv i en særlig gelé, i beholdere som vendte væk fra Solen, for at undgå partikler fra Solen. Målet var at fange partikler fra det interstellare rum og returnere dem til Jorden i 2008, i en særlig prøvebeholder. Beholderen gik i midlertidigt itu da det ramte Jorden, men enkelte prøvebeholdere var intakte og er blevet grundigt undersøgt for forurening fra Jorden. En af dem som klarede det og som er blevet testet negativ for forurening var "prøve 30", som Frank Brenkerr, professor ved University of Frankfurt analyserede.

En af de ting der var karakteristisk ved partiklen i prøve 30 er, at den  har ramt beholderen i en skrå vinkel. Det vil sige at den har haft haft en skrå vinkel i forhold til solsystemets plan, og at den må have haft stor fart på da den ramte sonden - ellers havde dens vinkel-hastighed ikke haft den store betydning i forhold til sondens bevægelse

LÆS MERE hos Planetary Society