Oriontågen M42 og oxygen-molekyle linierne

ESA's Herschell-rumteleskop har for første gang fundet ilt-atomer (O2) i rummet, i de centrale dele af Orion-tågen

Ilt som vi kender det - bundet i et molekyle med to Oxygen-atomer - er sjældent i rummet. Astronomer har i årevis søgt efter det, men uden held.

Forklaringen kan være den at O2 som opløses når det bliver for varmt, bindes på støvkorn som is når det bliver for koldt og dermed bliver usynligt. Men hvis det er forklaringen, burde man kunne finde det i delvist opvarmede områder, hvor isen kun lige fordamper, uden molekylerne  bliver opløst i atomer .

Problemet med den slags opvarmede områder er at de som regel er skjult af de isolerende tåger og støvskyer som sikrer de moderate temperaturer.

Derfor har Herschell rumteleskopet undersøgt de centrale områder i Oriontågen som normalt er skjult af gaståger, men som kan ses med Herschells infrarøde syn og har nu for første gang kunnet identificere O2 molekylerne

Oriontågen M42 og oxygen-molekyle linierne

Astronomerne som brugte Herscels 3 infrarøde kanaler til at analysere tågerne (vist på bill). Resultaterne viser at der kun er et ilt-molekyle for hver million brint-molekyler.

Ilt er det tredie-mest udbredte baryonske grundstof i universet efter Brint og Helium, og er en af forudsætningerne for liv.

Kilder: ESA og NASA