Interstellart stof

Observationer med APEX-teleskopet i submillimeter-bølgelængder afslører de kolde, støvede skyer i Carina-tågen, som stjerner bliver dannet af.

Nye billeder fra Spitzer viser hvordan Tarantula-tågen gløder af røntgen-lys fra millioner grader varme gasser

Analyser af supernovaresten G299.2-2.9 har vist at det er resterne af en type 1a supernova, og med en alder på 4,5 mia år er det en af de ældste 1a supernova-rester man kender. De teoretiske modeller af supernova-rester antager at de eksploderer i et ensartet miljø, men fordi G299.2-2.9 er så gammel, er den et unikt studie i samspillet med omgivelserne.
Kilde: NASA/CXC/U

Observationer af radiogalaksen TN J0924-2201 der ligger 12,5 mia. lysår væk - dvs. da universet kun var 1,2 mia. år gammelt - har afsløret tydelige spor efter hvad de kalder rigelige mængder Carbon. Carbon som er grundlaget for liv som vi kender det, mentes ellers kun at være dannet hen ad vejen i stjerner

Kilde: Subaru Observatoriet

Interstellare skyer ser så rolige ud selvom vi hører om stellare vinde oma. Nu har radio-astronomer har for første gang kunnet kortlægge hvor meget og hvordan de egentligt bevæger sig - med omkring 70 000km/t.

Kilde: Pressemeddelelse fra CSIRO LÆS OGSÅ UWM.News