Solen lige nu

Seneste SOHO billede:
Solen lige nu fra SOHO

Nyhedsbrev
RSS Feeds

RSS Feeds

Online Brugere

Vi har 39 gæster online
Banner
En superboble
Skrevet af Henrik Rosenørn
Lørdag, 01. september 2012 00:11
Udskriv
Astronomi - Interstellart stof

Den glødende gaståge NGC1929

I Hjertet af den store Magellanske sky, findes Tarantula tågen som er en enorm stjernefabrik. Og i hjertet af den, ligger tågen NGC1929 som er en overraskende klar gasbobbel. Nu er dens hemmelighed afsløret!

NGC1929 er en bobbel af gas der er pustet ud af gastågerne som en sæbebobbel. Den har længe mystificeret astronomerne, fordi den er langt klarere end man ville forvente.

Men ved at kombinere røntgenbilleder fra Chandra der kan se ind i dens indre, med optiske billeder af tågen, har man nu dels kunnet afdække grunden til den kraftige glød og dels lavet at fantastisk smukt billede.

Den glødende gaståge NGC1929

For billedet afslører hvordan der gemmer sig et ti-tal af nye unge stjerne i den indre, gemt i gasserne som igen er omgivet af en skal af støvskyer (røde tåger). Og den kraftige ultraviolette stråling fra disse nye stjerner, får gasserne i dens indre til at gløde (De blå gasser)

LÆS MERE på Chandras hjemmeside 

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

1000 Characters left

Antispam
Refresh image Case sensitive