Udskriv
Overordnet kategori: Astronomi
Kategori: Interstellart stof

Den planetariske tåge pn g054.2-03.4 kaldet perlekæde-tågen

Hubble har taget dette billede af den nyligt opdagede stjernerest PN G054.2-03.4 - også kaldet perlekæde tågen. Tågen er resultatet af en stjerne i et dobbeltsystem der - ligesom Solen vil gøre det engang - pustede sig op, så den  opslugte den anden stjerne og dermed selv blev flået i småstykker.

Nu vil man jo forvente at når to stjerner smelter sammen vil de blive til én stor stjerne; Deres kerner vil ramme hinanden og de vil eksplodere som en supernova inden man kan nå at sige "Chandrasekhar".

Men modeller af begivenheden viser, at den opslugte stjerne fortsætter med at rotere som en varm gasboble inde i den store stjerne. Men inden de to stjerners kerner når at smelte sammen og skabe en usædvanlig supernova, begynder den opslugte stjerne at blive bremset op af modstanden inde i den store stjerne. Det får - ifølge loven om energibevarelsen - den store stjernes rotation til at accelerere, indtil den splittes ad og dermed skabe en ringformet nebula der er formet som den perlekæde Hubble så smukt har gengivet her.

Den planetariske tåge pn g054.2-03.4 kaldet perlekæde-tågen

Det skete for "kun" 10 000år siden. Solen forventes at ville opsluge Jorden - eller måske kun næsten opsluge den - på samme måde om ca. 4 mia. år. Jorden er så ikke stor nok til at skabe ravage på samme måde som en hel stjerne, så den vil bare smelte. Om 4 mia år altså, så det skal man ikke planlægge sin pension efter

Kilde: Hubbles hjememside hos NASA