Udskriv
Overordnet kategori: Astronomi
Kategori: Interstellart stof

Stjernedannelses-området NGC6729

Et nyt billede fra ESO viser præcis hvor voldsom en virkning nyfødte stjerner har på de interstellare gasskyer de er født af

Et nyt billede fra ESO’s Very Large Telescope er et nærbillede af den dramatiske virkning nyfødte stjerner har på de gas- og støvskyer, som de er dannet af. Stjernerne selv er ikke synlige, men materiale, som de har slynget ud, er stødt sammen med de omkringliggende gas- og støvskyer og har skabt et surrealistisk landskab af glødende buer, bobler og stråler.

Det stjernedannende område NGC 6729 hører til en af de stjerne-fødeklinikker, der er nærmest Jorden og dermed en af de bedst undersøgte. Dette nye billede fra ESO’s Very Large Telescope er et nærbillede af en del af dette mærkværdige og fascinerende område (et vidvinkelbillede kan ses her).

Stjernedannelses-området NGC6729

Stjerner bliver dannet dybt inde i såkaldte molekyleskyer, og de tidligste stadier af deres udvikling kan ikke ses med teleskoper i synligt lys, fordi støv blokerer for lyset. På dette billede befinder meget unge stjerner sig øverst til venstre i billedet. Selv om de ikke kan ses direkte på billedet, domineres billedet af det kaos, som de nyfødte stjerner har skabt. Højhastigheds-jetstråler af materiale, der farer væk fra babystjernerne med en hastighed på helt op til en million kilometer i timen, brager ind i den omkringliggende gas og skaber chokbølger. Disse chok får gassen til at lyse og skaber sælsomt farvede glødende buer og bobler, der er kendt som Herbig-Haro-objekter.

På dette billede danner Herbig-Haro-objekter to linjer, der markerer den sandsynlige retning af det udslyngede materiale. Den ene strækker sig fra den øverste venstre del af billedet til den nedre midterste del, hvor den munder ud i en klart lysende, rund gruppe af glødende bobler og buer. Den anden starter nær billedets øverste venstre kant og strækker sig mod den højre midterste del af billedet.  Den mærkværdige sabelformede, klare detalje i den øverste venstre del af billedet skyldes formentlig at stjernelys bliver reflekteret fra støv og er således ikke et Herbig-Haro-objekt.

Dette farvemanipulerede billede er sammensat af optagelser lavet med FORS1-instrumentet på ESO’s Very Large Telescope. Billederne er taget gennem to forskellige filtre, der isolerer lyset fra glødende brint (vist med orange farver) og glødende ioniseret svovl (vist med blå farver). De forskellige farver i de forskellige dele af dette voldsomme stjernedannende område afspejler forskellige fysiske forhold – for eksempel er hastigheden af det kolliderende materiale forholdsvis lav, der hvor ioniseret svovl lyser klart (blå områder). Det hjælper astronomer med at afdække, hvad der foregår i dette dramatiske sceneri.

Kilde: ESO