Print
Parent Category: Astronomi
Category: Historisk astronomi
Vikinge langhus under vinterstjernehimlen (Foto: Lofotr.no vikingemuseet,Norge)

21 december er det Solhverv - dvs årets korteste dag. dermed bliver dagene begynder at blive længere. I Skandinavien fejrede man solhvervet med en fest - Blôt'en, som foregår ved et bål under åben himmel, som er en fantastisk hyggelig og god lejlighed til også at nyde og fejre stjernehimlen med venner og familie.

Når vikingerne holdt fester - kaldet en blôt - fejrede de guderne, naturen og forfædrene. Det gik i store træk ud på at drikke, spise, synge og ofre lidt af det til guderne og jætterne Det kan man gøre om aftenen før solhverv for at fejre det gamle år, eller på solhvervsdagen for at fejre det nye.Og da Vikingerne faktisk vidste meget om stjernehimlen, handlede disse fester også om den - Så en god undskyldning for at komme ud at kigge stjerner med familie og venner! :)

Man ved ikke så meget om hvordan det præcist foregik, fordi vikingerne ikke skrev så meget ned og de kristne i tidens løb nok ikke har gjort det store ud af at bevare det. Men i den moderne blót mødes man under åben himmel og ærer Solen og guderne ved at drikke en skål og indtage et festmåltid. Skålen (i mjød naturligvis) kan fx være for frugtbarhedsguderne Njord og Frej ”for gode år og fred” med ønsket om velstand og god høst. Man ofrer også lidt mad og mjød til guderne og jætterne, ved henholdsvis at kaste det i bålet eller på Jorden

Den sidste skål er en personlig skål; hvor de unge fx kan hylde Freja med ønsket om at blive gravid eller om evig kærlighed. Står man over for en udfordring, kan Thor hyldes for at få styrke til en kommende prøvelse, eller Odin kan påkaldes med ønsket om visdom. Her kan man ofre en personlig egendel som man kaster i bålet.

Vikingerne havde ikke noget navn for deres tro, men kaldte det ved mødet med kristendommen "Forn Sidr" (Den gamle skik). Det er også navnet på den asetro forening i Danmark Fornsidr.dk