Galakser

Sort hul akkretations-skive

En analyse af 40 centrale sorte huller i galakser omkring 10 mia. lysår herfra, viser at de hurtigt voksede sig store før det, hvorefter de siden oplevede en cyklisk vækstfase.

Intergalaktiske gasser i galaksehobe

En undersøgelse af de tungere elementer et enkelt supermassivt sort hul skyder ud i det intergaltiske rum, viser at den er istand til at berige en hel galaksehob med tungere grundstoffer

Mælkevejens centrum widefield IR-billede

Det infrarøde rumteleskop Spitzer har tidligere lavet et widefield billede af Mælkevejens centrum. Nye analyser af billedet viser hvordan stjernerne klumper sammen om galaksens centrum

Analyser af de centrale dele af seyfert galaksen NGC4151 viser de tydelige rester af et udbrud i dens centrale sorte hul for 25000år siden.

Astronomer har brugt et helt arsenal af teleskoper på jorden og i rummet, herunder ESO's VLT i Chile, til at opdage og måle afstanden til den fjerneste modne galaksehob, der endnu er fundet. Selv om vi ser denne hob som den så ud, da Universets var yngre end 1/4 af sin nuværende alder, minder den overraskende meget om galaksehobe i det nuværende univers.