Galakser

Tidlige massive galakser og starbursts

Ved hjælp af APEX-teleskopet har et hold astronomer fundet den hidtil mest overbevisende forbindelse mellem de kraftigste udbrud af stjernedannelse i det tidlige univers og de tungeste galakser, der findes i dag.

Ifølge galaksedannelsesteorierne skulle alle galakser være omgivet af mindre galakser, men man har aldrig kunnet se dem om de fjerneste galakser. Men nu har det 10m store Keck teleskop fundet en fjern dværggalakse hvis lys er gravitionelt forstærket af dens modergalakse som virker som et "forstørrelsesglas". Dermed kan man se den lille bagvedliggende galakse som en ring om modergalaksen

Kilde: University of California

fjerne galakse

Vore lokale univers er fyldt med dværggalakser men de er sværere at spore i det fjerne univers. Men nu er det lykkedes at finde en dværggalakse 10 mia. lysår herfra ... som i tilgift mest består af mørkt stof!

Kilde: MIT pressemeddelelse

Mosaik af støvpområder i Mælkevejen

Rumteleskoper som Spitzer og WISE der kan studere den infrarøde himmel, kan fotografere koldt støv, men har som regel et ret snævert synsfelt. Derfor har WISEr rumteleskopet lavet en stor mosaik af dele af den centrale del af Mælkevejen

Atacama Cosmology Telescope (ACT) in Chile og NASAs Chandra røntgenteleskop har fundet den største tidlige galakse hob hidtil. Den hedder ACT-CL J0102-4915 med kælenavnet 'El Gordo' (Den store) og ligger 7 mia. lysår fra Jorden og er dermed 6,7 mia. år gammel.  El Gordo er klarere og udsender mere røntgenstråling  end nogen anden galaksehob på den afstand.
Kilde: Chandras mission page hos NASA