Galakser


De tidligste supermassive sorte huller har været en gåde, siden man for et årti siden fandt de første kun 800 mio år efter Big Bang. For teoretisk burde de være milliarder år om at dannes!
Men nye simulationer fra Dublin City-, Helsinki Universititet og Georgia Tech som er publiceret i Nature, viser at nabogalaksers massive jets kan slukke for stjernedannelserne og dermed accellere dannelsen af de store sorte huller, på samme måde som et badekar fyldes hurtigere, når proppen er i.
Kilde: Georgia Tech, Columbia University mfl.
Sort hul flår stjerne2 nye næsten samtidige artikler på arXiv rapporterer om fund af såkaldte "tidal disruption events" (TDE'er), som er signaturer efter stjerner der er kommet for tæt på sorte huller.
Den ene - iPTF16axa - er unikt fordi det er slugt af et enormt sort hul på 40 mio solmasser. Udbruddet varede 49dage og havde en temperatur på 30.000'K.
Det andet udbrud iPTF16fnl i galaksen Makarian950, kommer fra et sort hul på kun 2 mio Solmasser. Det udbrud var kortere og havde en lavere temperatur på 19.000'K, men udsendte til gengæld også stærke UV stråler.

Se arXiv 1703.01299 og arXiv 1703.00965
Edge-on galaksen NGC1055
ESO har taget dette fabelagtige billede af edge-on galaksen NGC 1055, med FORS instrumentet på VLT. Studiet billedet er taget til viser at galaksen - selvom man ikke kan se at- elle rom den har spiraller, for nyligt er forstyrret af en galaksekollision
Kilde: En galakse med kant fra ESO

For nyligt fangede Fermi røntgen rumteleskopet røntgenstråling omkring Mælkevejens centrum.
Nye undersøgelser af Andromeda galaksen M31, viser nu at den har lignende røntgen kilder om sig. Men overraskende nok viser det sig at det er koncentreret omkring galaksens centrum, istedet for som forventet udover hele galakseskiven

"Vi forventede at finde mørkt stof om de inderste dele af Mælkevejen og andre galakser, og det er derfor fundet af så koncentreret signal er meget spændende" siger Pierrick Marti om fundet. De håber med andre ord, måske at kunne forbinde røntgenstrålingen med det mørke stof, som man ellers mener skulle være inert.

Kilde: NASA

den gigantiske radiogalakse J1420-0545
den gigantiske radiogalakse J1420-0545
Astronomer der har studeret data fra LOFAR MSSS radiosurveyet, har fundet en Gigantisk Radio Galakse (GRG), som er associeret med galaksetripletten UGC 9555. Dataene viser at den har en udstrækning på over 8 millioner lysår - Dvs at den er 3x større end afstanden mellem Mælkevejen og Andromeda galaksen!
GRG'er er ikke helt igennem forstået, men radiostrukturerne som udsendes af varme gasbobler, strækker sig langt ud over selve galaksen, og deres størrelse er typisk proportional med deres alder; Dvs at gasboblerne typisk udvider sig eller har udviddet sig i lang tid og dermed ikke bare er resultat af et udbrud.
Se Discovery of 2,56 Mpc giant radio galaxy.. på arXiv