Galakser

Dobbelte supermassive centrale sorte huller
Galakser kolliderer hele tiden over hele universet og deres sorte huller smelter sammen. Men man har længe ment at der dermed også måtte findes eksempler på supermassive sorte huller der kredser om hinanden.
Men nu har Mexikanske forskere fundet et sådan eksempel på to sorte huller
Kilde: discovery confirms existence of orbiting supermassive black holes

Spiralgalaksers karakteristiske form dannedes dengang de samledes,men elliptiske galaksers form menes at være resultatet af adskillige galaksekollisioner. Deres form kan ikke modelleres direkte som spiralerne. Men et nyt studie der sammenligner ikke mindre end 18.000galaksers form, konkluderer at mindre galaksers kollisioner ikke skaber nogle bestemte former, mens store galaksers kollisioner afgør deres form
Kilde: The Shapes of Galaxies fra Harvard
den fjerne galakse MACS2129-1 sammenlignet med Mælkevejen tv.
Det er lykkedes lektor Sune Toft fra Københavns Universitet at bestemme en meget fjern galakses masse og størrelse og har fundet det overraskende resultat at denne fjerne unge galakse som vejer 3x så meget som Mælkevejen, kun er halvt så stor og mest består af modne ældre stjerner.
Det vil sige at dens stjernedannelser er brændt hurtigt ud. Kilde:

Huibble rumteleskopet har lavet et nyt
deep field view af galaksehoben Abell 370 Billedet er en del af et ekstremt observationsprogram man har kørt med Hublle af 6 galaksehobe, med ialt 630 timers eksponering af de 6 hobe, for at få flet mulige detaljer ud af de fjerne galakser.Fantastisk billede!
Studier og observationer af Perseus galaksehoben med NASAs Chandra røntgenrumteleskop, afslører gigantiske bølger der spreder sig i det intergalaktiske medium i og mellem galakserne.Bølgerne er dønninger efter at en lille galaksehob for millioner af år siden passerede forbi Perseus hoben
Kilde: Scientists Find Giant Wave Rolling Through the Perseus Galaxy Cluster