Galakser

Galakser med forskellige teleskoperAustralske astronomer har lavet et stort survey og database af galakser af forskellige aldre (afstande) og ved mange forskellige bølgelængder, for at et bedre overblik over galaksernes udvikling siden deres dannelse. En af de ting de allerede nu kan konkludere, er at yngre galakser er mindre, producerer flere stjerner, har færre metaller og er mere blå, end de ældre galakser tættere på os.

Kilde: Science Network Western Australia


Det infrarøde rumteleskop Spitzer har lavet en 20gigapixel 360graders mosaik af Mælkevejen!
SE MERE af GLIMPSE360 på Spitzers hjemmeside
Herschel IR survey af støv i galakser

Støv i verdensrummet spiller en væsentlig rolle i dannelsen af stjerner og planeter. For at få en bedre forståelse af støvets indvirkning på galaksernes udvikling, har ESA's Herschel rumteleskop lavet en stor kortlægning af støv i forskellige gelaksetyper.

LÆS MERE hos ESA

Støv i galaksekerne

Billeder af Circinus galaksens centrum med ESOs VLTI har afsløret rekord-fine detaljer af galaksens kerne. De infrarøde billedre viser især støv i området omkring det supermassive centrale sorte hul i galaksen.

Det kosmiske spind (web) af galakser

Galakser er over hele det synlige univers ordet i galaksehobe og supergalaksehobe, men der er også enlige galakser mellem disse enorme strukturer. Ny forskning viser at de ensomme galakser mellem hobene er ordnet i lange kæder som forbinder hobene (med video).