Galakser

Bjælkegalaksen NGC 1483

Studier af galaksernes udvikling gennem tiden, viser at kun 11% af de tidlige galakser havde bjælker, mens 66% af galakserne idag har bjælker. Det mener forfatterne både skyldes at de er mere modne, men i lige så stor grad at små galakser ikke danner bjælker.

LÆS MERE på arXiv

Lagt størstedelen af de tidligste galakse vi kender er enten meget store eller specielt aktive, mens de små almindelige galakser er skjult i støv. Men nu er det  lykkedes at få et detaljeret billede af en af disse galakser

Sagitarius A røntgen kilden i Mælkevejens centrum

I  2011 identificerede astronomer en gassky på godt 3x Jordens masse, som er meget tæt på at blive slugt af Mælkevejens centrale sorte hul Sagitarius A. Og forskerne  holder bogstaveligt talt vejret mens de venter på at få dat nærmeste vi nogensinde kommer til et  direkte kig på et sort hul...

Astronomer har udvalgt område af himlen kaldet COSMOS (Cosmic Evolution Survey) for at studere de tidligste galaksers udvikling meget nøje. NASA's NuSTAR satellit har bidraget med et røntgenbillede af området, som viser disse tidlige galakser supermassive sorte huller som ellers er usynlige, som en serie klare røntgenkilder.

LÆS MERE på NuSTARs missionpage


Hubble har påbegyndt et 3år langt observations-program kaldet 'Frontier Fields', i søgen efter fjerne baggrundsgalakser der forstærkes af galaksehobe. Den første ekstreme langtidseksponering er af galaksehoben Abell 2744 med tilnavnet Pandora. Abell2744 er en meget tæt hob, der er dannet af flere sammensmeltede galaksehobe.

Kilde: ESA's Hubblesite