Galakser

M81 Fotograferet med Explorer150PDS v/Henrik Rosenørn

En undersøgelse af galaksers rotation har fundet en bemærkelsesværdig enkel sammenhæng mellem spiralgalaksers rotationshastighed og tykkelse: Jo langsommere de roterer, desto tykkere er de, mens de hurtige er meget flade. På billedet er det den forholdsvist tykke M81 galakse.

Kilde: International Centre for Radio Astronomy research

Andromeda galaksen M31 fotograferet med Explorer130PDS af Henrik Rosenørn

Analyser af stjernernes bevægelse i den største af Andromeda galaksens satellit-galakser, viser at den har været involveret i et sammenstød med en anden dværg-galakse, viser analyser fra Niels Bohr Instituttet.

gasser i tidlige galakse hobe taget med Intergral

Studier af en meget tidlig galakse kaldet AzTEC-3 med ALMA submilimeter radioteleskoperne, har afsløret at den meget unge galakse der ligger 12,7 mia. lysår herfra og dermed kun er ½mia. år gammel, producerer ikke mindre end 1800 nye stjerner om året. Den er samtidigt indhyllet i en sky af kosmiske gasser.

LÆS MERE på Cornell University

Røntgen-billede viser Centaurus-A's jets

Et nyt røntgen billede fra Chandra røntgen rumteleskopet af den enorme galakse Centaurus A 12 mio lysår herfra, viser hvordan dens jets spreder sig som chokbølger i det intergalaktiske medium omkring den. Billedet er stacket af 9½ døgns eksponeringer der er taget mellem 1999 og 2012, for at få de svagest mulige detaljer af fænomenet med.

Kilde: Harvard

Det er lykkedes radioastronomer at observere en strøm af hydrogen gasser der strømmer fra det intergalaktiske rum ind i galaksen NGC 6946. En sådan strøm er aldrig set før og kan dermed måske forklare hvordan visse galakser kan opretholde en høj produktion af nye stjerner

LÆS MERE på Green Banks Observatoriet hjemmeside (NRAO)