Galakser

Galaksen NGC 4261 og dens jets Hidtil har man ment at de enorme galaktiske jets som strækker sig over tusinder af lysår, er resultatet af galaksekollisioner og straburst's som skaber et udbrud i de centrale sorte huller. Men en ny undersøgelse af radiojetten i galaksen NGC 4261, viser at den for det første kun er halvt så gammel som man troede og lige så vigtigt; AT den er resultatet af en serie udbrud fra denscentrale sorte hul.

LÆS 'The Ages of Extragalactic Jets'
Galaksehoben NGC 5813 viser serie-eksplosion af sorte huller Galaksehoben NGC 5813's kerne er domineret af en massiv galakse. Studier af de varme gasser omkring denne galakse med Chandra røntgen rumteleskopet, viser strukturer - huller eller 'cavities' - som viser at de er komet i bølger; Sikkert som resultat af en serie udbrud fra dens centrale sorte hul.

'Evidence for Serial Black Hole Eruptions' på Harvard
Supertung galakse WISE J224607.57-052635.0
Astronomer har fundet den hidtil klareste galakse i det tidlige univers,kaldet WISE J224607.57-052635.0. Galaksen menes at indeholde 300 mia. stjerner og er dermed på størrelse med Andromeda galaksen. Men på det tidspunkt i galaksernes historie var galakserne meget mindre end i dag og indeholdt mere støv og gas end i dag. Dermed er J224607.57-052635.0 helt unik blandt de tidlige galakser om menes at være en overgangsfase hvor det centrale sorte hul var meget aktivt.
LÆS 'Most Luminous Galaxy in Universe'
a
Når galakser kolliderer eller opsluger andre galakser følges det ofte af voldsomme udbrud fra de centrale sorte huller, jets og radio-emissioner - samlet kaldet "AGN" (Active Galactic Nuclei). Men en ny undersøgelse viser at der er en sammenhæng mellem kollisionerne og udbruddende, men at det ikke er en direkte automatisk sammenhæng .
"Vi har fundet at galaksekollisoner i sig selv ikke skaber AGN'er.. Omkring 40% af de galakser der havde oplevet kollisioner havde endnu ikke lavet en af disse voldsomme radio-emissioner" siger Roberto Gilli fra Osservatorio Astronomico di Bologna, Italien

SE 'Merging galaxies break radio silence'på ESA's Spacetelescope
Galakserne NGC 1510 og GC 1512 og de omgivende gasser
Det er lykkedes at kortlæggeintergalaktiske gasser omkring et galaksepar, som afslører hvordan den store af dem - NGC1512 - har slugt gasser fra den mindre galakse. Og det er ikke kun støv og gasser, men hele klumper af stjerne-dannende områder der er fordelt efter dem, som et spor af brødkrummer efter måltidet.Disse områder efterlades dermed som nye dværg-galakser, medmindre de indfanges igen.

SE 'Galaxy’s snacking habits revealed' hos ICRAR