Galakser

galaksen SBS 1415+437med masser af Rayett stjerner
Galaksen SBS 1415+437 er en såkaldt Starburst-galakse, hvor der fødes 100x så mange stjerner. Det specielle ved SBS 1415+437 er, at den har et usædvanligt stor andel Wolf-Rayett stjerner, som er massive stjerner der kun lever ca. 100.000år, inden de ender i supernovaer. Derfor er det meget usædvanligt at finde så mange af dem samlet i en galakse.

Kilde: 'Intense and short-lived' på ESAs Hubble-side
Magnetfeltet i galakser Et grundigt studie af galaksen IC 342,som ligger 10 mio lysår fra Jorden, viser magnetfeltets centrale rolle i dannelsen af galaksernes spiralarme. Dataene afslører også at støv gasser trækkes langs armene ind mod galaksens centrum,hvor de indgår i de voldsomme stjernedannelser dér, og fodrer det centrale sorte hul

Oprindeligt mente man spiraler "bare" var udtryk for rotation. Senere har man fundet at spiralarmene i virkeligheden er "trykbølger" af stjernedannelser gennem det roterende medium om galaksen. Men det er først de seneste års interesse for magnetfelter der virkeligt har kunnet forklare hvordan spiralerne bliver til.

SE 'Magnetic-Field Discovery Gives Clues to Galaxy-Formation Processes' på NRAO
Galakserne NGC 839, NGC 838, NGC 835 og NGC 833 Når galakser kolliderer, eller passerer tæt forbi hinanden, kan der blive løsrevet store mængder interstellare gasskyer og stjernedannelsesområder. Og små galaksehobe er typisk meget kompakte, så når de kredser tæt om hinanden kan det intergalaktiske rum mellem dem blive fyldt op af herreløse stjernedanelser, som dette nye Hubble billede af mini-galaksehoben HCG16 (Hickson Compact Group 16) viser. (Klik for stor størrelse). Derudover viser galaksen yderst tv. (NGC 839) tegnpå lige at have gennemgået en kollision med en anden galakse,mensden yderst th. har en meget klar kerne i røntgenlys, fordi den lige er blevet strippet for alt interstellart støv

SE 'Hubble views a bizarre cosmic quartet'
Galaksen NGC 4261 og dens jets Hidtil har man ment at de enorme galaktiske jets som strækker sig over tusinder af lysår, er resultatet af galaksekollisioner og straburst's som skaber et udbrud i de centrale sorte huller. Men en ny undersøgelse af radiojetten i galaksen NGC 4261, viser at den for det første kun er halvt så gammel som man troede og lige så vigtigt; AT den er resultatet af en serie udbrud fra denscentrale sorte hul.

LÆS 'The Ages of Extragalactic Jets'
Galaksehoben NGC 5813 viser serie-eksplosion af sorte huller Galaksehoben NGC 5813's kerne er domineret af en massiv galakse. Studier af de varme gasser omkring denne galakse med Chandra røntgen rumteleskopet, viser strukturer - huller eller 'cavities' - som viser at de er komet i bølger; Sikkert som resultat af en serie udbrud fra dens centrale sorte hul.

'Evidence for Serial Black Hole Eruptions' på Harvard