Galakser

M81 og M82 (C) astronomibladet Studier af fordelingen af kold brint og nye stjerner i- og omkring galakseparret M81og M82 med det Japanske Subaru teleskop, har vist en nøje sammenhæng mellem kold interstellar og intergalaktisk brint (H-I) og nye stjernedannelser.

Det viser dels at de 2 galakser har interageret med hinanden og den mindre NGC3077, men især at galakserne ikke kun vokser ved at kollidere, men også hver gang de passerer tæt forbi hinanden.Det er første gang man har kunnet studere det fænomen udenfor den lokale hob.

LÆS MERE på'..Galaxy Interactions Uncovered in a Nearby Galaxy Group' på NAOJ.org
Varm bobbel om Mælkevejens centrum
Mælkevejens centrum i Sagittarius A, er omgivet af enorme bobler af varm gas, som er resultatet af tidligere eksplosioner i galaksens tumulte centrum. Over Sag.A ligger flere små bobler, mens der under den ligger en 1000lysår stor bobbel, som mentes at stamme fra en serie af stjerne-eksplosioner.
Men et nyt widefield røntgen-studie, viser at den er en stor bobbel, som dermed stammer et enormt udbrud fra det centrale sorte hul. De skriver ikke hvor lang tid siden, men størrelsen taget i betragtning, har det mindst være flere tusinde år siden.

Kilde: øThe Tumoultuos heart of our galaxy'
stribe af nyopdagede dværggalakser om Mælkevejen Som et led i Dark Energy Survey (DES), er det lykkedes at identificere 17 nye dværggalakser, der kredser om Mælkevejen. Indtil 2014 kendte man kun et dusin nabo-dværggalakser. Men med det meget dybe DES-survey, har man kunnet spore stjerneklumper på kun nogle tusinde stjerner i det intergalaktiske rum, og har dermed kunnet identificere de mange nye dværggalakser. Udover de 17 fundet af DES er der også fundet 3 andre dværggalakser, så der er fundet 20 ialt i år.

Eftersom mange kuglehobe er større end disse nye små galakser, kan man spørge sig selv om forskellen på kuglehobe dværggalakser

SE 'Dark Energy Survey finds more celestial neighbors' hos Fernilab
Kolliosion mellem dværggalakser Britiske astronomer har opdaget en "spektakulær galakse eksplosion" lige bag Mælkevejen.
Det de har fundet er en ring af stjernedannelser om en mindre dværggalakse lige på den anden side af Mælkevejen, som menes at være resultatet af en galaksekollision. Dels er det i så fald den nærmeste kendte galaksekollision, der dermed gør den velegnet til at studere i detaljer, men det betyder også at selv små galakser kan lave starbursts efter galaksekollisioner. Det har man ikke set før, nok mest fordi dværggalakse kollisioner langt væk ikke kan studeres i så små detaljer.
SE< ahref="http://www.ras.org.uk/news-and-press/2699-celestial-firework-marks-nearest-galaxy-collision" target="new">'Celestial firework marks nearest galaxy collision' fra Royal Astronomical Society
Kosmisk vind møder galaksen NGC4921Man har set talrige eksempler på hvordan kosmiske vindekan "blæse" hele galakser fri for gasser og derved stoppe stjernedannelserne.Galaksen NGC 4921 er en normal spiralgalakse, som netop har mødt en sådan kosmisk vind.

Detaljerede studier publiceret i Astronomical Journal, viser nu mere detaljeret hvordan det foregår: På forsiden af galaksen dannes en skarp mur, hvor vinden møder spiralarmen, hvorved der dannes fine strukturer, hvor tætte støvtåger bliver separeret fra tyndere gasser. Derved dannes strukturer der ligner de berømte "Pillars of destruction" i Ørnetågen, når gasserne spredes - bare 1000x større!

Kilder: Yale University og arXiv