Fordelingen af unge cepheidstjerner i mælkevejen
Fordelingen af unge cepheidstjerner i mælkevejen
Mælkevejen er en spiralgalakse. Mere præcist mener man faktisk det er en en bjælkegalakse. Nu har japanske og italienske astronomer "målt bjælken" til at strække sig over 8.000 lysår fra centrum, ved at kortlægge unge cepheidstjerner med et infrarødt teleskop i sydafrika. Mælkevejen menes at være 100.000 lysår i diamterer, så 2 x 8.000 lysår er altså ca. 1/6 af Mælkevejens diameter, hvor der ingenunge stjerner er.

SE 'A Giant Stellar Void in the Milky Way' fra Royal Astronomical Society
Mælkevejens halo
Mælkevejens og dens halo
Mælkevejen er omgivet af en halo af gasser og enkelte stjerner, som man hidtil har formodet "bare" omgav galaksen, Men nu har astronomer fra Michigan undersøgt disse gassers rotation, og fundet at de roterer om galaksen, præcis ligesom galakseskivens stjerner."Dette opfylder helt vores forventninger" siger Edmund Hodges-Kluck, fra Michigan’s College of Literature, Science, and the Arts (LSA). "Man har bare antaget at mens skivens stjerner roterer, er haloens gasser stationær, Men det er forkert. Dette reservoir af varme gasser roterer præcis som skiven, bare ikke helt så hurtigt".Haloen roterer med 640.000km/t, mens stjernerne roterer med 864.000km/t.Dermed håber forskerne at have bidraget med et væsentligt spor til mysteriet om hvordan haloerne er dannet.

Kilde: 'Astronomers Discover Dizzying Spin of the Milky Way Galaxy’s “Halo” ' fra NASA
Dværg galaksen VV124
Dværg galaksen VV124
Dettte nye Hubble billede viser den irregulære dværggalakse UGC4879 (eller VV124), som ligger i Leo hoben, 4,5 mio lysår herfra.UGC4879ligger meget ensomt, 2,3 mio. lysår fra sin nærmeste nabogalakse Leo A. Da den samtidigt for længe siden har forbrugt alle sine interstellare gasser er dens stjernepopulation særligt interessant, når man vil se hvordan gamle uberørte stjerner ser ud. Det er fx beskrevet i studier som The dynamics of isolated Local Group galaxies og The Dynamics and Metallicity Distribution of the Distant Dwarf Galaxy VV124 på arXiv. Billedet er taget som led i nye undersøgelser af galaksen; Det der især er slående ved billedet er dens fordeling af stjerner og de mange baggrundsgalakser
Se Hubble Uncovers a Mysterious Hermit hos NASA
Abell S1063 galaksehoben
Abell S1063 galaksehoben
Nye billeder fra Hubble rumteleskopet af galaksehoben Abell S1063, viser ikke kun hobens massive galakse, men også et væld af gravitionelt forstærkede galakser i en galaksehob bag den. Man har indtil videre identificeret 16 enkeltgalakser i de mange gravitionelle lysbuer på billedet, og man har kunnet identificere at lyset fra den forlod den kun 1 mia år efter Big Bang - hvilket vil sige at den kun var ½ mia år gammel!. Det gælder i alt fald en af dem som kaldes ID11. Selve S1063 er også interessant, fordi den er en af de kraftigste røntgenkilder på himlen, pga de mange galaksesammenstød i hoben.

Se Space .. the final frontier fra ESA, NASA's APOD, National Geographics mfl.
Starburst galaksen MCG+07-33-027
Starburst galaksen MCG+07-33-027
Studier af galaksen MCG+07-33-027 som ligger 300 mio lysår fra Jorden, viser at det er en såkaldt 'Starburst galakse' som danner 100x flere stjerner end "almoindelige" galakser. Normalt startes sådanne starbursts af kollisioner med andre galakser, men MCG+07-33-027 er en såkaldt field galakse,.hvilket vil sige at den lihgger ret ensomt udenfor galaksehobene. Astronomerne undersøger stadig galaksen for at finde ud af hvad der så har startet dens starburst. Dette fantastiske billede af den, er taget af Hubble som et led i undersøgelserne

Kilde: NASA/Goddard Space Center og ESA Spaceimages