a
Når galakser kolliderer eller opsluger andre galakser følges det ofte af voldsomme udbrud fra de centrale sorte huller, jets og radio-emissioner - samlet kaldet "AGN" (Active Galactic Nuclei). Men en ny undersøgelse viser at der er en sammenhæng mellem kollisionerne og udbruddende, men at det ikke er en direkte automatisk sammenhæng .
"Vi har fundet at galaksekollisoner i sig selv ikke skaber AGN'er.. Omkring 40% af de galakser der havde oplevet kollisioner havde endnu ikke lavet en af disse voldsomme radio-emissioner" siger Roberto Gilli fra Osservatorio Astronomico di Bologna, Italien

SE 'Merging galaxies break radio silence'på ESA's Spacetelescope
Galakserne NGC 1510 og GC 1512 og de omgivende gasser
Det er lykkedes at kortlæggeintergalaktiske gasser omkring et galaksepar, som afslører hvordan den store af dem - NGC1512 - har slugt gasser fra den mindre galakse. Og det er ikke kun støv og gasser, men hele klumper af stjerne-dannende områder der er fordelt efter dem, som et spor af brødkrummer efter måltidet.Disse områder efterlades dermed som nye dværg-galakser, medmindre de indfanges igen.

SE 'Galaxy’s snacking habits revealed' hos ICRAR
Haloen om andromedagalaksen M31Galaksernes synlige skiver er i regelen omgivet af en halo af løse stjerner og gasser.Man har i årtier vidst at det også gælder vores nabo, andromedagalaksen (M31).
Men nye observationer med Hubble viser at den er 6x større og 1000x tættere end man hidtil har troet. Den er dermed er så stor, at hvis man kunne se den direkte, ville den fylde 100x fuldmånens diameter på himlen!
Hvis Mælkevejen har en tilsvarende størrelse halo om sig, rører de to galakser faktisk allerede hinanden

Fordi haloen består af mørke gasser, kortlagde man den ved at studere 18 fjerne quasarer bag M31, og så hvordan deres lys skifter, når gasserne i skyen absorberer lyset.

Kilder: Astrophysical Journal og ESA's Spacetelescope og Notre Dame University
Abell 1033 galaksehoben Abell 1033 er en galaksehob med 350 galakserm 1,7 mia lysår herfra. Galaksekollisioner i sådan en hob opvarmer de intergalaktiske gasser, som dermed skaber radiostråling der kan observeres fra Jorden. Der er 3 slags radiostråling: Radio-levn (relics) som er klumper i udkanten af hobene, Radio haloer som er radiostråling der omgiver hoben, og "radio phoenix'er" (RP) som er chokbølger der dannes efter nye galaksekolisioner. Et nyt studie af RP-radio-strålingen fra Abell1033 har afsløret 2 mindre sub-galaksehobe i Abell1033, som synes at stamme fra nyere kollisioner.

LÆS Birth of a Radio Phoenix
Hubblebillede af elliptisk galakse
Elliptiske galakser består hovedsageligt af meget gamle stjerner og er uden nye stjernefødsler - basalt set er de døende galakser
Analyser af elliptiske galaksers fordeling af stjerner, foretage med Hubble og et særligt instrument hos ESO kaldet OSIRIS, viser at stjernedannelserne i de elliptiske galakser, først stoppede i deres centre, hvorefter denne 'stjernedød' bredte sig udefter

LÆS 'Death of giant galaxies spreads from the core'På ESA's Hubblesite
og 'Giant Galaxies Die from the Inside Out' hos ESO