Gasser i Phoenix galaksehoben Dybgående optagelser fa Phoenix galaksehoben (SPT-CLJ2344-4243) med både Hubble, Chandra og Clat-Magellan radioteleskopet, viser omfattende intergalaktiske varme gasskyer i hoben. Gasskyerne strækker sig id fra hobens centrum som lange tråde, af varme gasser mellem store tomme lommer, på størrelse med hele Mælkevejen.

Disse tomrum menes at skabes af udbrud i de centrale sorte huller som har blæst områderne tomme og samtidigt opvarmet de omkringliggende gasser. Og det sorte hul i den centrale galakse i Phoenix hoben er netop speciel, fordi det er så stort at det er på grænsen til en quasar eller radiogalakse.

'A Fresh Perspective on an Extraordinary Cluster of Galaxies' fra NASA
Galaksekollision, Galakserne PGC 37639 og PGC 101374
Dette billede af galakserne PGC 37639 og PGC 101374 i Karlsvognen viser tilsyneladende 2 galakser med en bro af stof imellem dem. Men i virkeligheden ligger PGC 37639 noget tættere på Jorden end den anden, så de ikke er fysisk forbundede. PGC 37639 er til gengæld i et tidligt stadie af en galaksekollision, og er jo dermed i virkeligheden TO galakser; Den lange blå arm, er dermed materiale der er smidt ud af kollisionen.

SE 'Cosmic optical illusions in Ursa Major'
En eksplosion af nye stjerner i galaksehoben SpARCS1049 Analysre af galaksehoben SpARCS1049+56 som ligger 9,8 milliarder lysår herfra og omfatter 27 galakser, har vist at dens kerne er en ren eksplosion af nye stjernedannelser. Fundet viser at - og hvordan - galakser i de centrale dele af galaksehobe vokser ved at suge støv og gas fra andre galakser. Og når en galakse på den måde tilføres nye gasser, dannes der samtidigt et væld af nye stjerner; Analysen af datane fra SpARCS1049+56, viser at der dannes ikke mindre end 800 nye stjerner pr. år i hoben. Til sammennligning dannes der i Mælkevejen kun 1/år!

Kilde: 'Astronomers find galaxy cluster with bursting heart' fra ESA's Spacetelescope
Galaksehob Galakser kommer i mange størrelse og former: Spiraller, elliptiske, irregulære og bjælker, stor og små. Man har længe vidst at spiraller kan blive til ellipser, men nu har engelske forskere vist at galakserne generelt har udviklet sig fra skiveformede galakser til elliptiske.
Ved at undersøge stjernernes baner i ikke mindre end 10.000 galakser, har de påvist at 83% at stjernerne er dannet i skiveplanet, mens det idag kun er 49% der befinder sig i skiverne; Dvs. at de skiveformede galakser generelt har udviklet sig mod elliptiske galakser

Kilde: 'Unraveling the history of galaxies' på Cardiff University
M81 og M82 (C) astronomibladet Studier af fordelingen af kold brint og nye stjerner i- og omkring galakseparret M81og M82 med det Japanske Subaru teleskop, har vist en nøje sammenhæng mellem kold interstellar og intergalaktisk brint (H-I) og nye stjernedannelser.

Det viser dels at de 2 galakser har interageret med hinanden og den mindre NGC3077, men især at galakserne ikke kun vokser ved at kollidere, men også hver gang de passerer tæt forbi hinanden.Det er første gang man har kunnet studere det fænomen udenfor den lokale hob.

LÆS MERE på'..Galaxy Interactions Uncovered in a Nearby Galaxy Group' på NAOJ.org