Masseforelinger i galaksehoben MCS J0416.1–2403
Observationer af 6 forskellige fjerne galaksehobe med Hubble rumteleskopet, har ført til en uhyre præcis kortlægning af massefordelingen i galaksehobe - den mest præcise kortægning til dato.

De meget præcise målinger blev muliggjort ved at udnytte Hubbles evne til at opnår høje opløsningsevne kombineret med en intelligent udnyttelse af gravitionelle linser i galakserne, for at omsætte de optiske effekter til massemålinger.

På billedet er vist dene ene af de 6 galaksehobe - MCS J0416.1–2403

Udover at skaffe viden om hvordan galakser interagerer med hinanden i galaksehobene, kan dataene også bruges til at måle hvor meget af den usynlige mørke masse der er udenom galakserne og i galaksehobene.

Kilde:ESA's Hubblesite

Galakserne er omgivet af haloer af spredte stjerner udenom galakserns synlige plan eller udstrækning. Men nye langtidseksponeringer med Hubble rumteleskopet, viser at haloerne strækker sig meget længere ud far galakserne end man hidtik har troet.

Omkring Centaurus A (billedet) målte astronomerne en halo, der strakte sig 16x længere ud end den synlige disk. Men ikke nok med det; De kunne også se at det er yngre stjernegenerationer, og at der er flere stjerner spredt ud i én retning end andre, hvilket giver nye spor om galaksens fortid og historie.

Kilde: ESA
NGC1433's kerne fotograferet af Hubbble
NGC1433's kerne fotograferet af Hubbble

Hubble er ved at lave et nyt survey af 50 nære galaksers kerner kaldet LEGUS (Legacy ExtraGalactic UV Survey). Dette billede af kernen i NGC1433, som ligger 32 mill. lysår herfra, er et af LEGUS-billederne, som viser stjernedannelserne omkring galaksen centrale supermassive sorte hul.

Billedet er en kombination af et infrarød (814nm), et ultraviolet (336nm) og 2 optiske billeder (V: 555 nm og B:438 nm) af galaksekernen.

Billederne er taget med Hubble Space Telescope WFC3 kameraet og viser varme støvskyer som rødbrune og UV lys fra nye stjerner som blåt.

LÆS MERE på ESA's Spacetelescope

Hubbles farverige univers

Hubbble har lavet et nyt survey af nogle af de tidligste galakser, kaldet UVUDF (Ultraviolet Coverage of the Hubble Ultra Deep Field) projektet. UVUDF blev lavet for at dække perioden for 5-10 mia år siden, hvor de fleste stjerner blev født, men hvor tidligere surveys manglede data

Kilde: ESAs Hubbleside

Radio galakse nær Jorden

Fundet af en hidtil ukendt radiogalakse sidste år er blevet bekræftet. Den er ret usædvanlig fordi den er forholdsvis stor og synes at ligger i en anden galakse - spiralen NGC1534, kun 248 mio. lysår fra Mælkevejen.

Læs mere...