Galakserne NGC 839, NGC 838, NGC 835 og NGC 833 Når galakser kolliderer, eller passerer tæt forbi hinanden, kan der blive løsrevet store mængder interstellare gasskyer og stjernedannelsesområder. Og små galaksehobe er typisk meget kompakte, så når de kredser tæt om hinanden kan det intergalaktiske rum mellem dem blive fyldt op af herreløse stjernedanelser, som dette nye Hubble billede af mini-galaksehoben HCG16 (Hickson Compact Group 16) viser. (Klik for stor størrelse). Derudover viser galaksen yderst tv. (NGC 839) tegnpå lige at have gennemgået en kollision med en anden galakse,mensden yderst th. har en meget klar kerne i røntgenlys, fordi den lige er blevet strippet for alt interstellart støv

SE 'Hubble views a bizarre cosmic quartet'
Galaksen NGC 4261 og dens jets Hidtil har man ment at de enorme galaktiske jets som strækker sig over tusinder af lysår, er resultatet af galaksekollisioner og straburst's som skaber et udbrud i de centrale sorte huller. Men en ny undersøgelse af radiojetten i galaksen NGC 4261, viser at den for det første kun er halvt så gammel som man troede og lige så vigtigt; AT den er resultatet af en serie udbrud fra denscentrale sorte hul.

LÆS 'The Ages of Extragalactic Jets'
Galaksehoben NGC 5813 viser serie-eksplosion af sorte huller Galaksehoben NGC 5813's kerne er domineret af en massiv galakse. Studier af de varme gasser omkring denne galakse med Chandra røntgen rumteleskopet, viser strukturer - huller eller 'cavities' - som viser at de er komet i bølger; Sikkert som resultat af en serie udbrud fra dens centrale sorte hul.

'Evidence for Serial Black Hole Eruptions' på Harvard
Supertung galakse WISE J224607.57-052635.0
Astronomer har fundet den hidtil klareste galakse i det tidlige univers,kaldet WISE J224607.57-052635.0. Galaksen menes at indeholde 300 mia. stjerner og er dermed på størrelse med Andromeda galaksen. Men på det tidspunkt i galaksernes historie var galakserne meget mindre end i dag og indeholdt mere støv og gas end i dag. Dermed er J224607.57-052635.0 helt unik blandt de tidlige galakser om menes at være en overgangsfase hvor det centrale sorte hul var meget aktivt.
LÆS 'Most Luminous Galaxy in Universe'
a
Når galakser kolliderer eller opsluger andre galakser følges det ofte af voldsomme udbrud fra de centrale sorte huller, jets og radio-emissioner - samlet kaldet "AGN" (Active Galactic Nuclei). Men en ny undersøgelse viser at der er en sammenhæng mellem kollisionerne og udbruddende, men at det ikke er en direkte automatisk sammenhæng .
"Vi har fundet at galaksekollisoner i sig selv ikke skaber AGN'er.. Omkring 40% af de galakser der havde oplevet kollisioner havde endnu ikke lavet en af disse voldsomme radio-emissioner" siger Roberto Gilli fra Osservatorio Astronomico di Bologna, Italien

SE 'Merging galaxies break radio silence'på ESA's Spacetelescope