Galakser

den gigantiske radiogalakse J1420-0545
den gigantiske radiogalakse J1420-0545
Astronomer der har studeret data fra LOFAR MSSS radiosurveyet, har fundet en Gigantisk Radio Galakse (GRG), som er associeret med galaksetripletten UGC 9555. Dataene viser at den har en udstrækning på over 8 millioner lysår - Dvs at den er 3x større end afstanden mellem Mælkevejen og Andromeda galaksen!
GRG'er er ikke helt igennem forstået, men radiostrukturerne som udsendes af varme gasbobler, strækker sig langt ud over selve galaksen, og deres størrelse er typisk proportional med deres alder; Dvs at gasboblerne typisk udvider sig eller har udviddet sig i lang tid og dermed ikke bare er resultat af et udbrud.
Se Discovery of 2,56 Mpc giant radio galaxy.. på arXiv
Bro af stjerner mellem de magellanske skyer
Bro af stjerner mellem de magellanske skyer

Det nye Gaia rumteleskop tager ikke bare flotte vidvinkel billeder af himlen, men kan også identificere selv meget små ændringer på himlen. Da man studerede stjernerne omkring de Magellanske skyer med Gaia, forventede man at finde en stjerner som er på væk fra de 2 dværggalakser, fordi man regnede med at Mælkevejen sugede dem til sig. Men istedet har man fundet en strøm af stjerner mellem mellem galakserne. Analyserne viser at de bevæger sig fra den lille Magellanske sky til den store
Kilde: A bridge of stars connects two dwarf galaxies fra Cambridge
I årtier har hovedteorien om vor tids store modne galakser, været at de voksede sig store ved at mange små galakser klumpede sig sammen til større som slugte flere små. Men da små galakser i det tidlige universe (=lang væk) er svære at finde har det været småt med konkrete beviser for denne teori, udover mange indicier. Nu er det i midlertidigt lykkedes at finde 7 små-galaksehobe som hver består af 3-5 dværggalakser, som kan være en enkelt overlevende hob af disse tidlige smågalakser.

Det er interessant nok, men fundet er også interessant på en anden måde; For dværggalakser indeholder ikke meget interstellart støv. Derfor indeholder de til gengæld mere mørkt stof i- og tæt omkring sig. Dermed kan fundene også bidrage med ny viden om mørkt stofs indflydelse på galaksehobe
Kilder; Nature og news.com.au mfl.
Hubble billleder af gravitionelt linsede Quasarer
Hubble billleder af gravitionelt linsede Quasarer

Studier af gravitionelt-linsede Quasarer med Hubble teleskopet viser, at Hubble konstanten er højere end man hidtil har antaget Ved at studere forsinkelsen i genskinnende fra gravtioneltr linsede Quasarer, er det lykkedes at måle Hubble konstanten med meget høj præcision på kun 3,8%, mod den hidtidige præcision på 15%
Se i øvrigt de fantastisk flotte billeder af de fjerne quasarer
Kilde: 'Cosmic lenses support finding on faster than expected expansion of the Universe' fra ESA

Galakser i store galaksehobe interagerer eller kolliderer ofte med hinanden; Nogle gange smelter de sammen, mens det andre gange "bare" går ud over deres spiralstruktur. Men ofte skaber det et starburst som danner tusinder af nye stjerner, og dermed forbruger alt det interstellarre stof, så videre stjernedannelser stopper og efterlader galaksen gold og livløs.
Men det kan også ske når galakser bevæger gennem andre galaksers tætte haloer, som kan "kæmme" galaksen for interstellart stof ved en proces kaldet "Ram Pressure Stripping" (kollisions-tryk stripping), som er en lynhurtig proces der ku tager nogle millioner år.

Men en ny undersøgelse af 11.000 galakser, viser at Ram Pressure Stripping også er en meget hyppig "dødsårsag" for mindre galakser, som man ofte finder golde og livløse og uden aktive stjernedannelser. Dermed er Ram Pressure Stripping en meget almindelig "dødsårsag" for galakser rundt omkring over hele universet.
LÆS: Galaxy Murder Mystery fra ICRAR