Halo om galaksehob Når galakser kolliderer, passerer de fleste stjerner uhindret forbi hinanden, mens galaksernes interstellare skyer forskubbes og blandes. Når galaksehobe smelter sammen, sker der en lang række galaksekollisioner, som spreder store mængder gasser omkring de kolliderende galakser. Et nyt studier af galaksehoben MACS J2243.3-0935<, som faktisk er 2 galaksehobe der er ved at blandes, har afsløretr en massiv intergalaktisk radiokilde omkring hoben(e), som man mener stammer fra disse gasser, som accelereres op af magnetfelter, når galakserne blandes. Det får dem til at udsende radiostrålingen

Se 'A Newly-Discovered Radio Halo in Merging Cluster MACS J2243.3-0935' på arXiv
Den enorme galakse NGC 4889
Galaksen NGC 4889 er en enorm elliptisk galakse,i centrum af Koma-galaksehoben. I dens centrum hviler det største kendte sorte hul, som vejer ikke mindre end 21 mia solmasser og med en hændelseshorisont på størrelse med hele vores solsystem!. Til sammenligning fylder vores eget centrale sorte hul, kun 1/5 af afstanden mellem Solen og Merkur!
Billedet er et Deep field view taget af Hubble teleskopet, for at se hvor langt ud i hoben galaksen strækker sig.

SE 'The sleeping giant NGC 4889' på ESA's Hubblesite
IRAS17020+4544 er en galakse der ligner Mælkevejen på flere måder; Det er en mellemstor bjælkegalakse med et moderat aktivt centralt sort hul. Sort
Men på trods af dens rolige gemyt, viser nye observationer med XXM Newton røntgenrumteleskopet, at den er omgivet af- eller udsender massive interstellare vinder, der strækker sig hundrede tusinder af lysår ud fra galaksen, med hastigheder på omkring 10% af lysets hastighed!

Kilde: 'A Milky Way twin swept by an ultra-fast X-ray wind' hos ESA
Aldersfordeling af stjerner i vores del af Mælkevejen
En stor kortlægning af stjernernes alder i vores kvadrant af Mælkevejen (Dvs. den 4del vi kan se af den), viser at de ældste stjerner holder til nær den centrum, mens de ydre dele er præget af yngre stjerner. Det viser iflg. forskerne at Mælkevejen er vokset op ved at "gro" sig større. Mange andre større galakser er vokset ved kollisioner, men Mælkevejen har åbnebart ført en mere stille tilværelse.

LÆS MERE på Sloane Digital Sky Survey (SDSS)
Røntgen stråling i Andromeda galaksen
NuStar røntgenrumteleskopet har afsløret ikke mindre end 40 intense røntgenkilder, som tilskrives dobbeltstjernepar, hvor den ene stjerne er endt som et sort hul, der suger stof til sig fra nabostjernen. Langt de fleste er fundet i vores nabogalakse M31 i Andromeda, som er den eneste galakse hvor det er muligt at opløse sådanne dobbeltstjernepar.

Mængden og intensiteten af sådanne sorte huller, har dermed fået astronomerne til at erkende at de spiller en væsentlig rolle i opvarmningen af de interstellare gasskyer i galakserne; De kan dermed også have spillet en meget vigtig rolle i galaksernes tidligste kosmologiske udvikling,ud af den tidlige 'Dark age' periode.

Se 'Andromeda Galaxy Scanned with High-Energy X-ray Vision' fra Caltech