Galakser

NGC 3359 og Little cup galaksenBritiske astronomer har lokaliseret en lille dværggalakse som er ved at blive strippe for gasser af en større nabogalakse NGC 3359.
NGC 3359 som ligger 50mio lysår fra os og rummer ca. 100 mia stjerner er en bjælke-spiralgalakse der dermed ligne Mælkevejen meget, men bare er lidt mindre.Og ligesom Mælkevejen suger gasser til sig fra de Magellanske skyer, er NGC 3359 og ved at tømme den lille dværggalakse.
Fundet er mere end bare "en interessant galakse", men kan lære os ret meget om hvordan galakser vokser og dør siger astronomerne
Kilder: Durham University og Keck Observatory
Dobbelte supermassive centrale sorte huller
Galakser kolliderer hele tiden over hele universet og deres sorte huller smelter sammen. Men man har længe ment at der dermed også måtte findes eksempler på supermassive sorte huller der kredser om hinanden.
Men nu har Mexikanske forskere fundet et sådan eksempel på to sorte huller
Kilde: discovery confirms existence of orbiting supermassive black holes

Spiralgalaksers karakteristiske form dannedes dengang de samledes,men elliptiske galaksers form menes at være resultatet af adskillige galaksekollisioner. Deres form kan ikke modelleres direkte som spiralerne. Men et nyt studie der sammenligner ikke mindre end 18.000galaksers form, konkluderer at mindre galaksers kollisioner ikke skaber nogle bestemte former, mens store galaksers kollisioner afgør deres form
Kilde: The Shapes of Galaxies fra Harvard
den fjerne galakse MACS2129-1 sammenlignet med Mælkevejen tv.
Det er lykkedes lektor Sune Toft fra Københavns Universitet at bestemme en meget fjern galakses masse og størrelse og har fundet det overraskende resultat at denne fjerne unge galakse som vejer 3x så meget som Mælkevejen, kun er halvt så stor og mest består af modne ældre stjerner.
Det vil sige at dens stjernedannelser er brændt hurtigt ud. Kilde:

Huibble rumteleskopet har lavet et nyt
deep field view af galaksehoben Abell 370 Billedet er en del af et ekstremt observationsprogram man har kørt med Hublle af 6 galaksehobe, med ialt 630 timers eksponering af de 6 hobe, for at få flet mulige detaljer ud af de fjerne galakser.Fantastisk billede!