Solen lige nu

Seneste SOHO billede:
Solen lige nu fra SOHO

Nyhedsbrev
RSS Feeds

RSS Feeds

Online Brugere

Vi har 825 gæster online
Banner
Millioner af stjernedannelser mellem galaksehobe
Skrevet af Henrik Rosenørn
Tirsdag, 22. maj 2012 14:34
Udskriv
Astronomi - Galakser

ESAs infrarøde rumteleskop Herschel har opdaget store mængder nye stjernedannelser i en gasbro mellem 2 galaksehobe!

Fundet blev gjort i den bro af varme gasser der strækker sig mellem 2 supergalaksehobe som var kendt i forvejen under navnet RCS2319.

Broen af gasser - og stjerner - strækker sig over en afstand af 8 millioner lysår, mellem de to hobe som vil kollidere og smelte sammen om nogle milliarder år. Når de gør det vil de tilsammen blive den største galakse-struktur i det kendte univers!

På billedet tv. ses galakse-hobenes røntgensignatur med lilla, lagt henover et optisk billede af samme område.  I Herschel billedet th. ses de stærkt rødforskudte stjernedannelser mellem hobene.

Astronomerne estimerer at der dannes nye stjerner i RCS2319-broen, med enb hastighed på 1000 solmasser/år. Til sammenligning producerer Mælkevejen kun 1 ny solmasse stjerne om året.

"Denne strålende bro af stjernedannelser giver os et øjebliksbillede af, hvordan de kosmiske strukturers udvikling på meget store skalaer, påvirker de enkelte galakser inden i dem" siger Jim Geach fra  McGill Uiversity

Kilder: NASA/JPL, ESA og Caltech

 

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

1000 Characters left

Antispam
Refresh image Case sensitive