Print
Parent Category: Astronomi
Category: Galakser

Det Australske institut/firma Astro 3D som er et samarbejde mellem en række universiteter om at lave 3D simuleringer afkosmiske fænomener, har undersøgt "Den Magellanske strøm", som er en bro af gasser der slynger sig om Mælkevejen, langs de Magellanske skyers bane om galaksen.

gas Ved at følge og simulere de 2 følgegalaksers bane om Mælkevejen, kombineret med data om strømmens indhold af ioniseret materiale tilbage i tiden som en slags reverse engineering, kan de konkludere at både de Magellanske skyer og den bro af gasser de trækker efter sig, 2 gange er blevet udsat for en voldsom ionisering fra Mælkevejens centrum, som i de i deres artikel i Astrophysical Journal, karakteriserer som et 'Seyfert Flare', som er et ikke helt ualmindeligt udbrud i aktive galaksers centrum.

Mælkevejen er en ret rolig galakse, så selv om disse flares er almindelige i aktive galakser, har det været et enormt udbrud i vores fredelige nabolag, som kan have udløst stjernedannelser i galaksen og dermed været med til at forme vores stjernehimmel.
Den Magellanske strøm er gennemsnitligt 200.000 lysår fra galaksecenteret, så eksplosionen må endda have været for relativt nyligt - indenfor de sidste 3 mio. år, anslår forskerne i deres pressemeddelelse