Arp220 er den nærmeste "Ultraluminous Infrared Galaxy (ULIRG)" galakse. Nye undersøgelser af den viser, at den producerer 200x så mange nye stjerner som Mælkevejen, selvom den kun er 1/5 så stor!

En ULIRG galakse lyser som navnet antyder meget klart i det infrarøde spektrum. Og Arp 220 adskiller sig fra så mange andre galakser ved at være i færd med at kollidere med en anden galakse, hvilket har givet den en noget speciel form.

Christine Wilson fra McMaster University har lavet en undersøgelse af Arp220 med ESA's Herschel rumteleskop, og har fundet af dens stjernedannnende kerne kun strækkers ig over 3000 lysår - sammenlignet med mælkevejens som er 60 000lysår!

Hun fandt især at galaksen er domineret af meget varme molekylære brintskyer. Normalt forbinder man de røde H-II (ioniseret brint H-) skyer med stjernedannelser, men i Arp220's tilfælde virker brintmolekylerne åbenbart som "kølevæske" der får de interstellare skyer til at kollapse og danne stjerner i det rasende tempo man har observeret

7 Supernovaewer på én gang i 2011!
ARP 220 slog også rekorden i 2011, da man havde fundet ikke mindre end 7 samtidige supernovaer i denne ene galakse. Supernovaer forekommer ellers normalt kun hvert 20'ende år i større galakser

Kilde: Eurekalet
LÆS OGSÅ om de 7 supernovaer på national Geographics