Exoplaneter

Trappist 1 planetsystemet
Studier af Trappist 1 planetsystemet 39lysår herfra med Hubble rumteleskopet afslører for første gang direkte observationer af vand på planeter om andre stjerner.
De nye observationer med Hubble viser tydelige hydrogen-dampe omkring flere af Trappist 1 planeterne, inklusive 3 i biozonen. Når vandholdige atmosfærer som vores egen udsættes for hård UV stråling, brydes vandet op i en proces kaldet photodissociation, som efterlader de løsrevne brintatomer, og det er dem Hubble har fundet. Hidtidige "fund" af vandholde exoplaneter, har været baseret på deres massefylde; Tunge exoplaneter med massefylden 5 er ren klippe, mens store lettere planeter med massefylde omkring 1 er gasplaneter.. Men dem med massefylde omkring 3 må være klippeplaneter med vand og/eller atmosfære. Trappist 1 systemet er unikt, fordi man har fundet hele 7 mindre planeter tæt om stjernen, som dermed alle ligger i- eller tæt på den.

Trappist 1 er i forvejen det mest lovende exoplanetsystem vi kender og det er ikke blevet spor mindre interessant af de nye fund.
Kilde: Hubble delivers first hints of possible water content of TRAPPIST-1 planets
Gliese 832c
Siden fundet af exoplaneten Gliese 832 b i 2008, er den blevet studeret grundigt. Gliese 832 b er speciel ved at være Jupiterklasse gasplanet med den længste kendte bane om en lille rød dværgstjerne. Det har ledt astronomer fra UTA på sporet af yderligere en planet om Gliese 832- Gliese 832 c. Og ifølge deres beregninger burde Gliese 832 c være en planet af på et sted mellem 1 og 15jordmasser, i en afstand af 0,25 til 2 astronomiske enheder fra stjernen. Det placerer den midt i stjernens biozone og muligvis med en masse der ligner Jordens.
En ideel kandidat til en beboelig planet!
Eurekalert

Kepler 1625 er en af de stjerner Kepler rumteleskopet har obsereveret og fundet en exoplanet - Kepler 1625b - om. Kepler rumteleskopet har observeret Kepler 1625 så længe at den har data fra 3 formørkelser af dens moderstjerner. Et hold forskere fra Columbia university har studeret dataene fra kepler rumteleskopet og fundet små forskelle i dens formørkelser som de har kunnet forklare med en model af en større måne om exoplaneten! Fundet er publiceret på arXiv; "..Exomoon Candidate Kepler-1625b I". Det mulige fund skal nu bekræftes af opfølgende observationer med Hubble
direkte foto af exoplaneten HIP 65426b ESO har indviet et nyt instrument SPHERE med at fotografere den usædvanlige exoplanet HIP 65426b. Det er en ret varm gaskæmpe 6-12x Jupiter, som ligger langt fra sin moderstjerne HIP 65426, som her er fjernet og markeret med et "X". Cirklen indikerer en afstand fra stjernen der svarer til Neptuns bane, så den er virkeligt langt ude og dermed let at fotografere.

Siden opdagelsen af en jordlignende exoplanet om væres nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, har astronomer livligt studeret den og diskuteret om den kan være beboelig. Mange mener ikke, men ESO har ikke opgivet og fortsætter jagten
LÆS Red Dots: The Live Search for Terrestrial Planets around Proxima Centauri Continues fra ESO