Exoplaneter


Kepler 1625 er en af de stjerner Kepler rumteleskopet har obsereveret og fundet en exoplanet - Kepler 1625b - om. Kepler rumteleskopet har observeret Kepler 1625 så længe at den har data fra 3 formørkelser af dens moderstjerner. Et hold forskere fra Columbia university har studeret dataene fra kepler rumteleskopet og fundet små forskelle i dens formørkelser som de har kunnet forklare med en model af en større måne om exoplaneten! Fundet er publiceret på arXiv; "..Exomoon Candidate Kepler-1625b I". Det mulige fund skal nu bekræftes af opfølgende observationer med Hubble
direkte foto af exoplaneten HIP 65426b ESO har indviet et nyt instrument SPHERE med at fotografere den usædvanlige exoplanet HIP 65426b. Det er en ret varm gaskæmpe 6-12x Jupiter, som ligger langt fra sin moderstjerne HIP 65426, som her er fjernet og markeret med et "X". Cirklen indikerer en afstand fra stjernen der svarer til Neptuns bane, så den er virkeligt langt ude og dermed let at fotografere.

Siden opdagelsen af en jordlignende exoplanet om væres nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, har astronomer livligt studeret den og diskuteret om den kan være beboelig. Mange mener ikke, men ESO har ikke opgivet og fortsætter jagten
LÆS Red Dots: The Live Search for Terrestrial Planets around Proxima Centauri Continues fra ESO
Jordlignende exoplaneter om rød dværgstjerne
Forskere der har studeret de enorme datamængder fra Kepler rumteleskopet, har netop offentliggjort fundene af 219 nye exoplaneter, hvoraf 10 er jordlignende planeter i den beboelige zone! Dermed kender man nu ialt 4.034 exoplaneter, hvoraf 2.335 også er bekræftet på andre måder. 50 af dem er jordlignende planeter i den beboelige zone og 30 af dem er bekræftede.
Med disse nye fund, har forskerne nu også mulighed for at opdele de mindre planeter i 2 grupper som er 50/50 fordelt; Den ene type har en dyb tæt atmosfære som gør dem ubeboelige for mennesker, mens den anden type er mere jordlignende.
NASA Releases Kepler Survey Catalog with Hundreds of New Planet Candidates
exoplaneten KELT-9b er varmere end de fleste stjerner
Exoplaneten Kelt 9b er en ekstremt varm Jupiterklasse exoplanet, med en overfladetenperatur på 4.300 grader Celsius. Den er dermed så varm at den faktisk er ved at fordampe. Dens moderstjerne er ca dobbelt stå stor som Solen og dobbelt så varm. Den er kun 300 mio år gammel (1/20 af Solens alder) og vil om nogle hundrede millioner år vokse og opsluge resterne af planeten.
Se Astronomers Find Planet Hotter Than Most Stars på Exoplanets@NASA