Man mente fra starten at planeter i tæt kredsløb om dobbeltstjerner ikke kunne være stabile, men ikke desto mindre har man fundet en lang række eksempler på dem. Nu har engelske forskere vist hvordan de dannes langt ude om de to moderstjerner og trækkes ind i en tættere bane senere.

LÆS MERE på Bristol University

Kepler rumteleskopet

Exoplaneten Kepler 413b som kredser om en tæt dobbeltstjerne har en så ustadig bane om moderstjernerne, at dens årstider ville være meget forvirrende for eventuelle beboere; Udover dens normale døgn- og årtidsvariationer, ændrer den bane sig med hele 30grader over kun 11 jord-år, eller 5,5grader om året.

Læs mere...

superhabitable superbeboelig exoplanet

Astrobiologer har længe diskuteret "superbeboelige planeter" som er endnu bedre til at understøtte liv end Jorden. Et nyt studie af en af vores vores nærmeste nabostjerner Alfa Centauri B, viser at den vil være et rigtigt godt bud på en sådan superbeboelig planet

Kilder: arXiv

De seneste års fremgamg i submilimeter-radioastronomi har gjort radioteleskoperne til verdens bedste til at opløse små detaljer, som fx. ESO's ALMA. Japanske astronomer har nu direkte kunnet se dannelsen af kæmpeplanter om en ung stjerne.

Læs mere...

Exoplanet om stjerne i M67

Astronomer harfundet 3planeter i omløb om stjerner i stjernehoben Messier 67. Selvom man nu kender over 1000 exoplaneter, er kun et par af dem fundet i stjernehobe. Det er bemærkelsesværdigt når en af disse nye exoplaneter er i omløb om en sjælden “sol-tvilling” - en stjerne der på næsten alle måder er identisk med Solen.

Læs mere...