Da man fandt exoplaneten Kepler 10C som er 2,3x større end Jorden, gik man ud fra at det var en lille gaskæmpe, fordi man aldrig før har set så stor en klippeplanet. Men nye målinger af den, viser at det istedet er en enorm jord-lignende planet, som vejer 17x så meget som Jorden. Selvom den er meget tæt på sin sol-lignende moderstjerne er den tung nok til at holde på sin atmosfære, men er til gengæld for varm til liv.

Kilder: Harvard og NASA

En kandidatstuderende har lavet en analyse af hvad der sker når en ny stjerne sluger de tungere grundstoffer om den, som ellers ville blive til jordlignende planeter. Han har derefter fundet flere signaturer fra præcis den proces, om nye stjerner
Kilde: Vanderbilt University

exoplaneten GU Pisces B

Canadiske astronomer har fundet en sær planet der befinder sig 2000 Astronomiske enheder fra sin moderstjerne, som den bruger 80.000 år på at kredse om. Det er en meget stor planet på 9-13x Jupiters masse og dermed tæt på at være en brun dværg. Forskerne studerede GU Psc fordi den en et medlem af en kompakt hob af unge stjerner, men fandt kun denne fjerne planet

LÆS MERE på University of Montreal

En ny simulation af Solsystemets historie, viser at Jorden ville have haft en mere elliptisk bane om Solen, hvis Jupiter havde været tættere på Solen. "Hvis" lyder naturligvis som tankespind, men det viser at lanetsystemer der er generelt tættere på moderstjernen typisk også vil have mere elliptiske baner og dermed være mindre beboelige.

LÆS MERE på NASAs astrobio.net


Direkte billede af exoplaneten beta Pictoris b

Analyser af exoplaneten Delta Pictoris b, med Gemini oobservatoriets nye Planet-Imager som blev indviet i Januar, viser at planens bane om moderstjernen ikke følger stjernens ydre støvskive, men med en indre bøjet støvskive tæt om stjernen.

Men resultatet er kun halvdelen af historien; Det lynhurtige Planet-Imager kamera med dens adaptive optik har taget nogle usædvanligt skarpe direkte billeder af exoplaneten som vist th.

Kilde: Gemini Observatoriet