Exoplaneter

Alfa Centauri er vores nærmeste nabostjerne, som ligger kun 4,3 lysår herfra. Dvs 40 trilliarder km eller 40.000 milliarder km. Til sammenligning ligger Saturn ca. 1milliard km væk, mens Voyager sonderne er nået 20 mia. km ud.

A Cen. er faktisk et tredobbelt stjernesystem, hvor 2 mindre stjerner kaldet Alfa Centauri A og B, kredser om hinanden med en afstand af ca. 300 millioner km, svarende til 2x afstanden mellem Solen og Jorden (2AU). De omkredses desuden af en tredie M-klasse dværgstjerne kaldet Proxima Centauri, som kredser om de andre, i en løs bane 15.000AU længere ude.. br>
Det kan være svært at se hvordan der kan være beboelige planeter om et sådan dobbeltstjernesystem, men i en ny artikel (11 juli, revideret 22 aug.) har 2 astronomer beregnet at man kan forvente 2 eller flere terrestiske planeter, som kredser om dem i op til 2AU afstand!
Det vil med andre ord placere dem i den beboelige zone om Alfa Centauri,

Se 'Effects of Proxima Centauri on Planet Formation in Alpha Centauri' på arXiv
Vinde og temperaturer på exoplanet
Vinde og temperaturer på exoplanet
Analyser og modeller af temperaturer på exoplanter (som kan måles med IR-målinger), viser at nogle exoplaneter mangler evnen til at fordele temperatuirerne. Det har belgiske astronomer analyseret, og fundet at atmosfæren evne til at fordele temperaturen afhænger af vindende, og at dette "air-conditioning system" afhænger af om overfladen er ru: På planeter med en hel glat overflade vil der nemlig være meget ringe varmefordeling mellem nat- og dagsiden, så¨dagtemperaturerne let kan blive meget varme.

Kilde: KU Leuven
Jupiterklasse exoplanet
Jupiterklasse exoplanet
Astronomer har fundet en ekstremt let exoplanet olm stjernen HD 93396. Den er fundet ved hjælp af det lille < ahref="http://www.astronomy.ohio-state.edu/keltnorth/Telescope.html" target="new">KELT (Kilodegree Extremely Little Telescope) robotteleskopet på Ohio State University, som er en kun 45mm stor linse med et 16mp CCD der observerer klare stjerners lysstyrker for at lede efter exoplaneter.
KELT-11b som exoplaneten er blevet døbt, vejer kun 20% af Jupiters masse, men overraskede ved at være 1,45 Jupiterdiametre stor, Den var dermed dobbelt så stor som forventet ud fra den gængse masse-radius flux relation. Og det gør den særdeles interessant til at diskutere de fundne sammenhænge, som den jo så falder udenfor.
Kilde: arxiv.org/abs/1607.01755
Exoplanet i HD 131399 systemet
Exoplanet i HD 131399 systemet
Da astronomerne fandt en planet i en stabil bane omkring en dobbeltstjerne ligesom Luke Skywalkers hjemplanet, Tatooine, i Star Wars filmene, var alle meget overraskede. I et stjernesystem med tre stjerner går det slet ikke. Her vil en planet meget hurtigt blive slynget væk, fordi den får en ustabil bane. Og så alligevel ikke: Det, som astronomerne hidtil har regnet for helt indlysende er nu modbevist med SPHERE instrumentet, på ESOs VLT i Chile. For første gang er der fundet en planet, som helt fredeligt kredser i en fjern bane i et trestjernesystem i kaotisk dans om hinanden. Hvordan det kan gå til er stadig ikke forklaret, men måske er sådanne systemer meget mere almindelige end man hidtil har troet.
LÆS HELE ARTIKLEN

Exoplanet om helt ung stjerne
Exoplanet om helt ung stjerne
Indtil nu har man fundet over 3000 exoplaneter. Men de er stort set alle "midaldrene". I den anden ende af skalaen, har astrofysikere fundet mange endnu ufødte planetsystemer. Men nu har et forskerhold fundet den hidtil yngste helt færdigdannede exoplanet; K2-33b, som anslås til kun at være 5-10mio. år gammel, men allerede har samlet sig til et kompakt planetarisk legeme. Sammenlignet med Jorden 4,5 mia. år, svarer det til en uge gammel baby-planet.
Fundet piller da også ved vores modeller for hvor hurtigt planeter samler sig.K2-33b er 6x større end Jorden og 20x tættere på moderstjernen end Jorden

Kilde: 'Newborn Exoplanet Discovered Around Young Star' fra Caltech