ExoplaneterDen beboelige zone om stjerner er tættere på stjernen, jo mindre stjernen er. Og da de fleste jordlignende exoplaneter er fundet om mindre stjerner, kredser de ret tæt om stjernen og formodes derfor altid at vende samme side mod deres sol, lIgesom vores egen inderste planet Merkur. Dermed vil de have en meget varm dagside og en meget kold evig natside.

Men en ny undersøgelse/simulering viser at planeter med have og atmosfære, vil rotere så hurtigt, at denne hidtidige antagelse ikke holder stik.
Dermed vil de jordlignende planeter være langt mere beboelige end man hidtil har antaget.

Toronto University
ESOs Next-Generation Transit Survey teleskoper
Next-Generation Transit Survey (NGTS) observerer store områder af himlen samtidig. Det er et vidvinkelsystem sammensat af i alt 12 individuelle 20cm ASA teleskoper, som skal måle mange stjerners lysstyrke, for at spore exoplanet-passager. NGTS er bygget af et konsortium af Britiske, Schweiziske og Tyske firmaer, og det har hjemsted på ESO i Chile

ESO
Jordlignende exoplanet 438bI torsdags annoncerede NASA's Keppler-team bla. om bekræftelsen af flere jordlignende exoplanet-fund.
Harvard som har stået bag undersøgelserne af dem og den mest lovende af dem - Kepler-438b - specificerer nu at den er 12% større end Jorden, ligger i den gyldne (beboelige) zone, og at den med 70% sandsynlighed er en fast planet.Den får 40% mere sol end Jorden (Venus får til sammenligning 100% mere), så forskerne siger at der er 70% chance for at den ligger i den beboelige zone, afhængigt af dens atmosfære. DVs. at der samlet er 49% chance for at den er jordlignende.
Derudover ligger den om en rød dværgstjerne, som er omgivet af en lille gas- og støvsky som billedt viser.

LÆS MERE på Harvard Smithsonian
Keppler rumteleskopetNASA Kepler rumteleskop har nu i 4år målt 150.000 stjerner i en lille del af himlen i Cygnus (Svanen). I løbet af de 4 år har den opdaget 4.000 exoplaneter, hvoraf de 1.000 nu er bekræftet med andre målinger.
Jubilæet er nået efter man har offentliggjort yderligere 554 nye kandidater, hvoraf 8 er bekræftet, så man dermed lige runder 1000exoplaneter
6 af dem har endda jordlignende baner og 2 af dem - Kepler438b og Kepler442b - er på størrelse med Jorden: Den ene Kepler 438b er kun 12% større end Jorden og har et år på 35,2dage. Den betegnes i flere medier som "den mest beboelige planet til dato"
Den anden - Kepler 442b er 33% større end Jorden og kredser om sin moderstjerne på 112dage.

LÆS MERE hos NASA, BBC, CNN mfl.
Ligesom mennesker bliver stjerner lidt langsommere med alderen. Og en ny teknik udviklet af en dansk astronom Søren Meiborn der arbejder på Harvard Smithsoian har gjort det muligt at aldersbestemme en stjerne indenfor 10%, ved at sammenligne dens masse og rotation.
Eftersom det tager tid for liv at skabes og udvikle sig, er det vigtigt når man vurderer en exoplanets livsgrundlag at tage alderen med i betragtning - skriver en anden forsker fra Harvard - og det kan man altså nu gøre lettere og mere præcist.

LÆS MERE på Harvard: "Stjerner roterer relativt til deres alder" og "Jordlignende planeter har varige have"