Exoplaneter

Metoden der afslører at LHS 3844b ikke har atmosfære I 2018 opdagede TESS planetjægeren LHS 3844b, som kun er 30% større end Jorden som på kun 11 timer kredser om stjernen LHS 3844, 39 lysår fra Jorden.
LHS 3844 er en lille M-klasse rød dværgstjerne, men med planetens tætte kredsløb om stjernen er den dermed meget varm.

Studier af LHS 3844b's transits foran og bag stjernen fra Michigan Institute of Technology, viser imidlertig et meget skarpt dyk i lyskurven, når planeten passerer ind foran stjernen. Dermed kan de med stor sikkerhed udelukke at den har nogen form for atmosfære.

Målingerne afslører desuden at den har 30% større diameter end Jorden og med den masse man har målt, har den så høj en massefylde at man ved at det er en klippeplanet som Jorden - bare uden atmosfære og vand. Overfladen er også meget mørk, så den har ikke en granit-type overflade, men ligner sandsynligvis en forvokset Merkur.

Det er første gang man har haft mulighed for at måle en jord-type exoplanet om en lille dværgstjerne skriver forskerne fra Harvard og det er ikke opmuntrende for planetforskere at konstatere at den ikke har nogen atmosfære. LHS 3844b ligger i den indre del af stjernens biosfære og hvis den havde haft atmosfære til at fordele varmen, kunne den have været beboelig.

En ny undersøgelse af Teegardens star" kun 12,5 lysår fra Jorden, konkluderer at 2 af dens planeter er beboelige og noget af de mest jord-lignende exoplaneter man hidtil har opdaget!
De 2 exoplaneter er ca 1,3x tungere end Jorden, har begge atmosfære og ligger i den beboelige zone om moderstjernen. Men de er også meget anderledes fra Jorden;
De er begge gravitionelt låst i deres rotation om stjernen,så de har en permanent dag-side, mens den anden halvdel har permanent nat.
Deres rotation og dermed "år" er kun hhv 4,9 og 11,4 Jord-døgn.

De kredser tæt om Teegarden stjernen,men ligger stadig i den beboelige zone, fordi Teegarden er en lille M-klasse dværgstjerne; Selvom den er så tæt på Jorden, er den så lyssvag (magnitude 15), at den kun lige kan anes i et større amatørteleskop .
Deres permanente dagside er formentligt for varm til liv og natsiden for kold, men forskerne mener der er en bred zone mellem dag/nat siderne, hvor vand kan eksistere i flydende form og liv er muligt. De kender ikke planeternes præcise atmosfæresammensætning, men de skriver i Astrophysical journal at de mener det gælder "..for en bred vifte af atmosfæriske sammensætninger..". og at de dermed er blandt de mest lovende kandidater at lede efter biosignaturer på, når de nye planetjægerteleskoper bliver færdige.
De 3 jord-størrelse exoplaneter om GJ357Efter TESS rumteleskopet fandt tegn på en exoplanet om stjernen GJ 357 som blev døbt GJ 357b. Efter fundet, rettede astronomer jord-baserede teleskoper mod stjernen og bekræftede dens eksistens, samt målte dens størrelse til kun 22% større end Jorden. Men i en afstand der er 11x tættere på moderstjernen end Merkur er fra Solen, er GJ 357b meget varm.
MEN dataene afslørede at der kunne være flere planeter, så nærnere analuyser af dataene har afsløret yderligere 2 exoplaneter i systemet: GJ 357c er en smule større, men ligger stadig for tæt på den lille dværgstjerne,mens GJ 357d er 6,1 jordmasser tung og dermed nok dobbelt så stor som Jorden. Hvis den ikke har en atmosfære, vil temperaturen på overfladen være -50'C viser beregningerne.Men hvis den har en atmosfære til at holde på varmen vil den lige være perfekt tempereret for liv. Derfor vil forskerne nu observere efter en transit passage, hvor planeten formørker moderstjerne,som kan afsløre en evt atmosfære.
Hvis den har atmosfære, vil den være den nærmest kendte beboelige exoplanet,i en afstand af kun 31 lysår fra Jorden, skriver de i Astronomy and Astrophysics
exoplaneten GJ 3470 b rundt om den røde dværgstjerne GJ 3470
Ved at kombinere data fra Hubble og det infrarøde Spitzer rumteleskop, har astronomer fastlagt atmosfæren om exoplaneten Gliese 3470b; Planeten som 12,6x tungere end Jorden og dermed en blanding mellem Jorden og vores mindste gasplanet Neptun. den er i et tæt kredsløb om den røde dværgstjerne Gliese 3470 og ligger dermed indenfor den beboelige zone.

til sig fra den Gliese 3470b har en fast kerne ligesom Jorden, men dens atmosfære betår næsten udelukkende af Brint og Helium. Normalt ville man forvente mange tungere grundstoffer i en sådan atmosfære; Astronomerne gætter derfor at den er dannet som bar klippeknold,men at den så siden har suget de lette grundstoffer til sig fra den protoplanetare gas/støvskive der skabte systemet skriver NASA/JPL
Hyppighed og varighed afde 28 formørkelser af dobeltstjerneparret EPIC 249706694 Forskere gransker stadig data fra Kepler rumteleskopets anden fase (K2) og et internationalt forskerhold inklusiv danskeren M.H.Kristiansen fra DTU Space/Brorfelde, har fundet og studeret ikke mindre end 28 formørkelser i løbet af 87dage, af dobbeltstjerne-parret EPIC 249706694 (HD 139139).

28 formørkelser på hver ca. 0,02% (undtagen 2) lyder regelmæssigt, men problemet er at der ingen regelmæssighed er imellem formørkelserne; Forskerne har regnet på talrige scenarier med alt imellem 1 og 28 planeter om stjerneparret, planeter om den ene-, anden- eller begge stjerner, støvskyer, asteroider og fejl i målingerne, men har ikke kunnet finde nogen form for systematik i formørkelserne!

De har derfor undersøgt den lille nabostjerne som en K -dværg, fulgt op med undersøgelser af stjernernes rotationshastigheder (som ændrer sig hvis de fx puster sig lidt op), spektroskopi for at se om der er spor af støv, renset data for at finde fejl eller "ikke-astrofysiske" kilder, men har intet fundet. Den eneste mulighed der står åben er at de måske skyldes stjernevariationer, men eftersom alle lysstyrke-faldene er af 1-4 timers varighed, skal det være en hidtil ukendt form for stjernevariabilitet.

EPIC 249706694 (HD 139139) variationerne er dermed et komplet mysterium for forskerne, og man fornemmer da også en vis grad af frustration i deres fremlæggelse af fundet på arXiv, som også er publiceret på Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Ny viden kommer ofteat af observationer man ikke umiddelbart kan forklare, så det kan blive spændende at følge undersøgelserne af EPIC 249706694