Jordlignende exoplanet Kepler-452b
En nyopdaget exoplanet Kepler-452b har vist sig at være denhidtil mest jordlignende planet om en anden stjerne.Dens diameter er kun 60% større end Jordens, og den kredser om en G2-stjerne der er 10% større end Solen, som er en G5-stjerne på 385 dage. Det er kun er 5% længere end Jordens år og den ligger også i bio-zonen om moderplaneten. Dens opbygning er endnu ikke bestemt, men erfaringerne med over 1000 efterviste exoplaneter, viser at den sandsynligvis er en klippelanet ligesom Jorden. Den ligner dermed ikke Jorden helt, men "..bringer os et skridt tættere på at finde Jord2".Og eftersom den er godt 1 milliard år ældre end Jorden, burde den dermed være en rigtigt god kandidat til et sted at finde liv.

Kilde: JPL/NASA pressemeddelelse
Klippestykker om planetsystem-dannelse Når planeter dannes, samles støv og klipper først i større og større stykker,inden de kan danne egentlige protoplanetare legemer.
Nu er det for første gang lykkedes at identificere sådanne småsten der er ved at samle sig i en afstand der svarer til Jupiters bane, om den kun 2,5 millioner år gamle stjerne DG Tauri. Observationerne er lavet med e-Merlin radioteleskopet ved e bælgelængde på 4,6cm, der vil afsløre sten der er større end 1cm.

SE '..Pebbles Poised to Make Planets' på Royal Astronomical Society
Dannelsen af en exoplanet HD 100546bI 2013 opdagede man en exoplanet om den unge stjerne HD 100546. Men der var noget ved dens bane i udkanten af den prtoplanetariske støvskive der ikke rigtigt passede.
Derfor brugte man en hel nats observationer med et af ESO's store teleskoper, på at studere HD 100546b som den bliver kaldt. Og analyser af dataene viser at det er langt mere sandsynligt at det er en planet der kun lige er ved at blive dannet!

Det er første gang man har fundet en planet lige ifødselsøjeblikket, så HD 100546b kan være en unik mulighed for at afdække præcis hvordan vores egne gasplaneter blev til.
SE 'Observing the birth of a planet' på ETH Zürich
vector Apodizing Phase Plate Astronomer fra Leiden (NL) og Arizona (USA)universiteterne har lavet en ny type optik, som kan se exoplaneter tættere på moderstjernerne end hidtil. Vector-APP (Vector Apodizing Phase Plate) er en slags koronograf, som blev installeret på 6,5m Magellan Clay teleskopet i Chile i Maj. På billederne kan ses prøveoptagelser af Alpha Centaurus-systemet.

'Breakthrough for Planet Hunters'
Exoplaneter kan genfødes om døende stjerner De fleste exoplaneter kan ikke understøtte liv - Fx. gasplaneter og isplaneter. Men stjerner skifter fase i løbet af deres liv, så kan en frossen planet som fx. Pluto blive beboelig, når Solen engang bliver en rød kæmpe?
Det mener astronomer at den og lignende exoplaneter at de kan

LÆS 'Can Planets Be Rejuvenated Around Dead Stars?' hos NASA/JPL