I det lille onlinespil 'Super Planet Crash', kan alle - selv børn - prøve at lave sit eget solsystem. Her kan man sætte en række planeter i kredsløb om en stjerne, indtil en grænse hvor hele systemet bliver ustabilt og falder fra hinanden.
Men spillet er ikke bare en sjov lille leg: Det er faktisk baseret på de modeller som astronomerne bruger til at finde exoplaneter om andre stjerner
Kilde: University Center Santa Cruz eller SPIL SPILET

Den jordlignende exoplanet hd85512b

Et nyt kinesisk studie af de kendte jordlignende exoplaneter, konkluderer at have/større søer på flere af dem sandsynligvis er formet som hummere.

Læs mere...


Observationer af stjernen Beta Pictoris, viser signaturer af hyppige kollisiooner af is-legemer. Det kan skyldes en hidtil uopdaget stor planet om den, som trækker kometer efter sig og danner hale af komet-sammenstød.
Kilde: NRAO

Illustration af Gliese667C's overflade

Der er langt fra at opdage en lille fast exoplanet, til at have dannet sig et billede af hvordan der ser ud på overfladen af den.  Men ved hjæp af atmosfære modeller er det muligt.

Læs mere...

Exoplanet

Kepler rumteleskopet har på sine kun 4år fundet flere tusinde exoplanet-kandidater, hvoraf godt 1000 indtil nu er blevet bekræftet.

Men en undersøgelse af en serie kandidater med en ny metode har på én gang bekræftet ikke mindre end 715 nye exoplaneter, hvoraf 4 menes at være jordlignende planeter i den beboelige zone!

Kilder:
Keplers hjemmeside
Artiklen i Astrophysical Journal