Varm Jupiter exoplanet Fundet af "Varme Jupiter" exoplaneter var en stor overraskelse, fordi gasplaneter kan ikke dannes tæt på moderstjernen, hvor solvinden blæser gasserne væk. Nu har astronomer vist hvordan en exoplanet kan blive trukket tættere på moderstjernen af en naboplanet.
Det er nemlig ikke alle planetsystemer der er falde ligesom vores, og nå planeterne bevæger sig i flere planer om stjernen kan en planet altså blive skubbet ind ad af en naboplanet

Kilde: Science Magazine
Målingerne af exoplaneten WASP-43bDet er lykkedes at lave en meget detaljeret vejrkort over enb exoplanet WASP-43b. Analyserne som er lavet ved emissions spektroskopi, hvorved man kunne trække 99,5% af moderstjernens lys fra Hubble-dataene, for at fokusere på exoplanetens lys.

Analyserne viser at temperaturerne skifter fra 500'C om natten til en voldsom dagtemperatur på 1500'C. WASP-43b lige rogså meget tæt på sin moderstjerne, som den kredser om på kun 19timer!
LÆS MERE på ESA's Hubblesite
VenusMed flere tusinde kendte exoplaneter, hvoraf omkring hundrede ligger i den beboelige zone, hvor almindelig er en planet som Venus så?. Astronomer fra Penn State har lavet en algoritme til at finde planeter på 0,9-1,5x Jordens diameter som ligeosm Venus ligger "Lidt for tæt" på moderstjernen og har fundet 43stk. e er med andre ord omtrent lige så almindelige som Jordlignende planeter.

Kilde: Penn State University og arXiv
HAT 11b exoplanet og hvordan man kan se at der er klar atmosfære på den
Astronomer har fundet en exoplanet med klart vejr og vanddampe. Vanddampe er ikke helt usædvanlige på de store planeter, men HAT-P-11b er ikke en stor Jupiter-klasse planet, men derimod en mindre Neptun-klasse planet.
Hvorfor er klart vejr relevant? Fordi man dermed kan få et kig ned i den nedre atmosfære istedet for kun at se skytoppene, og dér er der altså vanddampe på HAT-P-11b.
Opdagelsen blev gjort ved at analysere lyset fra 11b, da dens atmosfære blev gennemlyst af moderstjernen som vist på billedet
Kilde: ESA's Hubbble-site
Skyer af store støvkorn i Oriontågen Observationer med Green Banks Radioteleskopet har fundet støvskyer af meget store støvkorn i Orion-tågen. Skyerne ligger som et bælte mellem de to tåger M42 og M43, som vist på billedetm hvor radioobservatonerne / støvskyen er vist med orange
Observationerne er lavet med mm-bølgelængder og viser netop millimeter-store støvkorn - dvs. grus-størrelse og større partikler.

Orion-.tågen er ét stort stjernedannelsesområde, så der dannes også stjerner i denne del af tågen - skjult af støvskyerne. Og når der er så store støvkorn er der altså også byggesten til faste planeter.

LÆS MERE på NRAAO