Exoplaneter

exoplaneten KELT-9b er varmere end de fleste stjerner
Exoplaneten Kelt 9b er en ekstremt varm Jupiterklasse exoplanet, med en overfladetenperatur på 4.300 grader Celsius. Den er dermed så varm at den faktisk er ved at fordampe. Dens moderstjerne er ca dobbelt stå stor som Solen og dobbelt så varm. Den er kun 300 mio år gammel (1/20 af Solens alder) og vil om nogle hundrede millioner år vokse og opsluge resterne af planeten.
Se Astronomers Find Planet Hotter Than Most Stars på Exoplanets@NASA
Jordlignende exoplanet Europæiske astronomer har fundet en Jordlignende exoplanet om stjernen GJ 625, 21 lysår fra Jorden. GJ 625b vejer 2,8 jordmasser og kredser kun 0,08AU fra den lille M2 stjerne; Dvs væsentligt tættere end Merkur er fra Solen. Opdagerne estimerer temperaturen til at være omkring 80'C (350'K), så der kan være flydende vand på den, men det afhænger meget af dens atmosfære, skriver de på arXiv
Jordlignende exoplanet om dværgstjerneFundet af en jordlignende planet om Proxima Centauri sidste år vakte opsigt, men det er små detaljer der afgør om den kan være beboelig. At dømme efter dens massefyldeer den fast og med en betydelig mængde vand eller atmosfære om sig, men stråling og excentricitet sår tvivl om temperaturen.
Britiske forskere har derfor afprøvet en række atmosfæremodeller på de observerede spektre og temperaturvariationer for at se om atmosfæren ser ud til at fordele ind/udstråling. derudover har de også testet større varianser (usikkerheder) for indstråling og excentricitet end hidtil. De mener på den baggrund at temperaturen er rigtig til flydende vand!.
Dermed øges sandsynligheden for at den er beboelig!
Se Exploring the climate of Proxima B with the Met Office Unified Model fra Exeter University
Vejret på en varm jupiter exoplanet HD209458 b Studier af den 'varme Jupiter' exoplanet HD209458 b har vist tydelige variationer i polariseringen af lyset fra den.EN varm Jupiter er en gasplanet der ligger meget tæt på moderstjernen og dermed er meget varm.En model/simulation af mulige magnetfeltlinier i dens atmosfære, har lykkedes at forklare de observerede variationer som vejrfænomener og giver dermed en ret detaljeret model af varmfronter og vinde i atmosfæren på HD209458 b,
Kilde pressemeddelelse fra Planetary Science Institute
2 jordlignende exoplaneter om K2-106 Astronomer har identificeret 2 "Super jord" planeter om stjernen K2-106, som er en 5mia år gammel G5 stjerne kun 7% lettere end Solen.
De 2 exoplaneter kredser ifølge artiklen påarxiv.org og exoplanets.eu om K2-106 på hhv. 0,57 og 13,3 dage. Den inderste af de to - kaldet K2-106b - er 1,52x større end Jorden og vejer 7x så meget og dermed altså en meget tung klippeplanet, med en stor jern-kerne. K2-106c er noget større med sine 2,6x Jordens diameter, men til gengæld lettere idet den kun vejer 6,8x Jordens masse.

K2 106 systemet er specielt interessant fordi den yderste planet K2 106c sandsynligvis har atmosfære, i modsætning til den inderste som til gengæld er meget udsat for stråling. Dermed kan K2 106a-c afsløre væsentlige forskelle i planeters udvikling.