Exoplaneter

ExoplanetIndenfor det næste årti vil blive istand til at observere exoplaneter direkte, når rumteleskoper som James Webb kommer op, og jordbaserede teknikker forbedres.
Hidtil har man betragtet fri Oxygen (O2) i atmosfæren som en vigtig bio-indikator, når man ville kigge efter liv. Men man har de seneste år fundet flere eksempler på at O2 kan dannes geologisk, eller bare eksistere i et meget tyndt lag øverst i en atmosfære. Dermed kan man ikke være sikker på at O2 betyder liv - eller om alt liv er baseret på Oxygen. Og i Jordens egen historie, har rigelig O2 i atmosfæren kun været tilstede den sidste 1/8 af vores historie!

Så nu forslår forskere fra bla Washington University en ny metode; Baseret på hvordan Jordens tidligste atmosfære så ud, foreslår de derfor at man også kan kigge efter en atmosfærisk ubalance. Hvis man fx. finder rigeligt methan og CO2,men meget lidt CO, vil det være en ret sikker bioindikator, skriver de på Washington.edu
Trappist 1 planetsystemet
Trappist 1 planetsystemet er et af de mest lovende systemer, når det kommer til mulige beboelige exoplaneter. Et nyt studie af de 7 planeter i systemet som er publiceret i Astronomy & Astrophysics, har undersøgt de enkelte planeters indre sammensætning og deres energibalance. Dermed er de kommet frem til at den inderste Trappist B har en delvist smeltet metal overflade, C har en fast overflade,men med hyppige vulkanudbrud, som nok får den til at ligne Jupitermånen Io. Trappist D er til gengæld dækket af et globalt hav og kan være beboelig, ligesom E skriver Planetary Society
Solens nærmeste nabostjerne er Alfa Centauri (AC), "kun" ca 4 lysår fra os (40 trillioner km). Faktisk er AC en triple stjerne, med 3 stjerner der kredser langt fra hinanden. Man har fundet planeter om den mindste af dem; Proxima centauri, men ikke om de andre - Alfa og Beta Centauri, hvor man hidtil ikke har kunnet finde nogle.
Analyser med et nyt spektroskop har stadig ikke sikkert kunnet identificere nogle, men man kan dog udelukke større planeter. Og det er netop pointen; For ved at analysere mulighederne systematisk, kan man med det samme sige om de spektroskopiske målinger er præcise nok til at finde planeter; Dermed kan man hurtigere gennemsøge stjerner for mulige planetsystemer
Se A new approach for detecting planets in the Alpha Centauri system
Kepler 90 solsystemet sammenlignet med vores eget Solsystem
Kepler 90 solsystemet sammenlignet med vores eget Solsystem

Antallet af kendte exoplaneter er nu over 3000, hvoraf hovedparten er del i solsystemer med flere planeter som vores eget. Det er dog kun enkelte af systemerne som har mere end nogle stykker kendte exoplaneter, så vores eget Solsystem er stadig unikt.

Et af de få der kommer i nærheden af Solsystemets planet-rigdom er Kepler90. Men med t nyt fund af endnu en exoplanet om Kepler90, står K90 og Solsystemet nu lige !!
Discovery of New Planet Reveals Distant Solar System to Rival Our Own
Exoplameten K2-132b
Siden opdagelsen af de første exoplaneter, nhar man undret sig over de enorme gasplaneter man har fundet: Langt større end forventet. I begyndelsen estimerede man deres masser ved at antage at de havde samme massefylde som Jupiter, men det gav umaturligt tunge planeter.

En mulighed kunne være at gasplanetertæt på moderstjernen bliver pustet op af varmen fra stjernen og dermed får en lettere massefylde. Astronomer fra Hawaii University søgte derfor efter 2 identiske exoplaneter om forskellige stjerner. Og det lykkedes; 2 varme Jupiters på 1,3x Jupiters masse, begge med en omlæbstid på 9dage. På baggrund af data fra de 2 tvillinge planeter kunne de beregne varme modtagelse/afgivelse og fandt at stjernen om den større røde stjerne ganske rigtigt modtog mere varme og dermed pustede sig op og blev lettere. Ikke så meget som forventet, men mere.
Det er ikke helt nok til at bevise årsagssammenhængen, men det er nok til at udelukke nogle af de andre foreslåede teorier.
Se "..Twin Planets Could Solve Puffy Planet Mystery" fra Hawaii University