Exobiologi/SETI

Soludbrud fra Proxxima Centauri Maj 2017 Siden opdagelsen af en muligvis jordlignende beboelig planet om vores nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, er den blevet observeret, analyseret og diskuteret grundigt. Især spørgsmålet om hvorvidt den kan være beboelig har optaget folk.
Men nye studier af data fra 2017 afslører i alt fald ét gigantisk soludbrud fra dens moderstjerne, som har ramt planeten. Og eftersom udbruddet en kort tid forøgede stjernens udstråling med en faktor 1000x og at den tilsyneladende ramte planeten, har det ikke været nogen god dag for livsbetingelserne på den lille klippeplanet.

Desuden viser data fra ESO's ALMA teleskoper ingen spor af støv i tiden lige efter udbruddet. Det er dårligt nyt, fordi det ikke tyder på at der skulle være et Solsystem som vores om den lille nabostjerne skriver Carneige Science Institute
JordenNår det 8,2m store James Webb rumteleskop opsendes i 2019, kan vi håbe på at komme til at observere exoplaneter direkte. Derfor er der meget fokus på at lede efter spor af liv. Så astronomer har studeret hvordan Jordens atmosfære så ud:
- Før livet begyndte for 3,9mia år siden
- Efter de første mikrober kom til for 2mia år siden
- Efter det komplicerede liv kom til for 800 mio år siden
- Og idag.
Resultatet er vidt forskellige kombinationer af Oxygen, Methan og Kuldioxid.

Men da exoplaneters stjerner kan være lige så forskellige som exoplaneterne, har astronomer fra < href="https://www.st-andrews.ac.uk/news/archive/2018/title,1931695,en.php" target="new">University of St. Andrews regnet på hvordan sådanne atmosfærer vil interagere med forskellige slags moderstjerner og hvordan forskellige overflader - som have og bjerge - påvirker klimaet og signaturerne.

Dermed mener de at de har skabt en model der kan bruges til at vurdere en exoplanets overflade, miljø og eventuelt liv.
Saturn Månen Titans skydækkeSaturnmånen Titan ligner Jorden rigtigt meget, med bjerge, søer og skyer - men med én væsentlig forskel;Istedet for vand, domineres Titan af methan og CO2. Dermed er der mange af ingredienserne for liv til stede. Men et af de nødvendige stoffer som på Jorden indgår i cellemembranerne - vinyl cyanid - dannes normalt med processer der omfatter vand.
Men nu er det ifølge en artikel på astrobio.net vist at der også er vinyl cyanid på Titan, og at vi dermed nu er ét skridt tættere på at vise at liv kan dannes uden vand!
Den interstellare asteroide
Den interstellare asteroide
For 2 måneder siden, passerede en usædvanlig asteroide gennem Solsystemet. Den kom fra det interstellare rum, passerede gennem det indre solsystem og ud igen. Den fik navnet Oumuamua.
Da den havde en højest usædvanlig form - ca 400m lang og 40m bred - og mest bestod af metaller krydret med organiske stoffer, har det naturligvis fået nogle til at spekulere over om det kunne være et interstellart rumskib som lavede en 'sling-shot' manøvre om Solen for at få fart.

Derfor blev et netværk kaldet 'Oumuamua' dedikeret til at lytte efter tegn på kunstige signaler fra Oumuamua. Torsdag annoncerede netværket at "Ingen sådanne signaler er blevet registreret", men tilføjede ifølge AFP at analyserne endnu ikke er færdige.
"Oumuamua er sandsynligvis en asteroide der er blevet slynget væk fra sin moderstjerne efter en kaotisk begivenhed for milliarder år siden" siger Andrew Siemion fra University of California Berkeley til AFP.
Mars rover
Oprindeligt mente man at iltmolekyler (O2) eller methan var sikre bioindikatorer - tegn på liv. Men det har man for længst opgivet. Hidtil har man fundet hundreder af eksempler på komplekse kulstofforbindelser, uden at de er organiske. Og når man leder efter spor efter millioner år gamle er det endnu sværere: "ingen er i tvivl om at en rød bøf er organisk. Men hvis den har ligget i lang tid i høje temperaturer bliver den forkullet og svær at genkende" bruger de som eksempel.
Og det er et problem at finde- og genkende spor eller fossiler i klipper. Men en ny undersøgelse fra University of Kansas, viser at Vanadium er en ret sikker bioindikator som ofte indgår i celler og enzymer, men aldrig findes i metallisk form i naturen

Det har de undersøgt nærmere og bekræftet med en række primitive tidlige mikrofossiler. Derfor opfordrer de til at få udfordret og undersøgt Vanadiums egenskaver mere, så man kan kan bruge vanadium til at finde eventuelle mikrofossiler på Mars og lignende steder.