Exobiologi/SETI

SETI- Search for Extra-Terrestial Intelligence
Siden SETI programmets start (Search for Extra-Terrestial Intelligence) har man uden held afsøgt det meste af himlen ved stadig flere frekvenser, efter signaler fra fremmede civilisationer. Men spørgsmålet er hvor langt vi er fra at kunne konkludere at der ikke er noget at høre?
Et hold astrofysikere har derfor samlet alle kendte data og sammenholdt det med galaksens udstrækning og hvor meget der mangler at blive afsøgt, for at kunne udelukke om der er nogen derude. De sammenligner det med at lede efter en nål i en høstak,med den tilføjelse at det mere minder om at finde flere nåle i en uendelig række høstakke, men at det jo er nok bare at finde én ...
Se How Much SETI Has Been Done? Finding Needles in the n-Dimensional Cosmic Haystack på arXiv.
Radioteleskoper søger efter grønne mænd / SETIRadioastronomer har i årtier lyttet efter signaler fra fremmede intelligenser uden held. I løbet af disse årtier er radiomodtagernes frekvens område, såvel som antallet af antenner mangedoblet, hvilket har ført til enorme datamængder.

Derfor har man benyttet computeralgoritmer til at identificere unormale signaler. Men nu er man begyndt at træne kunstig intelligens til at lytte efter anomalier. Foreløbig har de ikke haft held til at finde fremmede radioprogrammer, men man har haft held til at identificere 72 nye hurtige radioglimt (FRB) som man ved meget lidt om, udover at de hovedsageligt stammer fra fjerne galakser. Problemet med FRB er at de er meget energi-rige, men eftersom de kun er af millisekunders varighed, må det være meget små objekter der udsender dem - et fænomen man endnu ikke kan forklare..

De 72 FRB signaler blev fundet i en 4 timers scanning af himlen med Green Banks radioteleskopet, som samlede 400terabytes data. Det antyder altså at FRB er meget almindelige!
Uanset om FRB skulle vise sig at vlære signaturer fra fremmede teknologi, hjælper den ny teknologi med den hastigt voksende foståelse af universet omkring os" siger Andrew Siemion fra Berkeley SETI
En Af de efterhånden mange exoplaneter man har fundet, er kun nogle få jordlignende, med både vand- og landmasser. Men der er flere rene vandverdener,med meget dybe have.Hidtil har man ment at de ikke kan understøtte liv, fordi den rene havoverflade ikke kan stabilisere et klima alene.

Men en ny undersøgelse og simulationer fra University og Chicago, viser at det kan de godt - i alt fald i millioner af år, som burde være nok til at liv kan dannes.

Se "habitability of waterworlds.." fra uchicago. De nye resultater er publiceret i Astrophysical Journal (Se referat)
Søer og bjerge på Saturn-månen TitanSaturnmånen Titan er det sted i solsystemet der minder mest om Jorden, med skyer, regn, søer og bjerge. Desværre er Titans kemi ikke oplagt for liv og helt anderledes end vores.
Men hvis man tilføjer en smule vand og varme i bare en kortere periode er der ideelle vilkår for livs opståen siger Dr Morgan Cable fra JPL/PSI. Og der ER vand i Titans undergrund!
Desværre flyder der ikke vand ud af Titans cryo-vulkaner, fordi vand er tungere end is, Derfor siger forskerne, er de bedste steder at lede efter mulig liv på Titan ved nedslags-kratre, som i et miljø som Titan's vl skabe varme nok til at holde et vandfyldt krater "isfrit" i tusinde år - rigeligt længe for liv at dannes mener forskerne, ifølge Astrobiology
Beboelig exomåne om en gas-exoplanetLigesom Jupiters måner kan huse liv, kan måner om exoplaneter (exomåner) også være gode kandidater at lede efter.
Indtil videre har man ikke kunnet finde/observere exomåner men det kan snart ændre sig, med de nye generationer af teleskoper.. Derfor har forskere fra UCR identificeret 121 exoplaneter som ligger i den beboelige zone, men er for store og gasformige til at være værd at lede efter liv på, men som kan have måner om sig. Den fulde original artikel ligger på arXiv