Exobiologi/SETI

Forskere har været forblændet af de rolige røde dværg stjerner, i deres søgen efter mulige beboelige planeter. Men et nyt studie af 10års data om UV stråling fra stjerner fra Galaxy Evolution Explorer (GALEX) rumteleskopet, viser at selvom de måske kun udviser små soludbrud, er de så hyppige at de samlet set er meget skadelige for livsbetingelserne på eventuelle exoplaneter om dem.
Se Flares May Threaten Planet Habitability Near Red Dwarfs
Exoplanet system
Astrobiologerne kan næsten ikke få armene ned, på en astrobiologikonference i USA kaldet AbSciCon 2017.For 10år siden var spørgsmålet om der fandtes andre beboelige planeter, men nu er spørgsmålet mere hvordan man skal identificere liv på dem, når man indenfor de næste 5år vil kunne observere dem direkte!
I vores eget solsystem glæder de sig over at man ikke længere kun tænker på Mars,men også Jupiter og Saturns ismåner Man kan følge indlæggende på NASAs Astrobiollogi Youtube kanal
Rumskib om Jupiter; JunoJason Wrigth, professor på Penn State har postet en artikel på arxiv, hvor han efterlyser en søgen efter uddøde tekniske civilisationer. Han argumenterer for at tidligere generationer rumfarende civilisationer, kan have efterladt sonder og tekniske artefakter som kan have overlevet millioner af år i det interstellare rum eller i vores eget solsystem; Sonder eller "hilsener" på Jorden vil efter millioner af år være ødelagt i Jordens klima, istider osv, mens de kan stå uberørte på golde legemer som Mars og Månen.
Sandsynligheden for at nogen har været her engang i løbet af sidste hundrede millioner år, er langt større end at for at de stadig lever idag!
Breakthrough Listen project (BLP) som er et internationalt finansieret SETI projekt, har offentliggjort en midlertidig rapport, efter i 2år at have lyttet med 3 teleskoper som har lyttet efter radiosignaler fra 692 udvalgte passende stjerner og har fundet 11 kilder som kunne være værd at kigge nærmere på. De mener ikke de 11 er SETi signaler, men interessante aligevel. BLP skal de næste 8år regelmæssigt lytte efter signaler fra i alt 1709 stjerner.
Kilder: breakthroughinitiatives.org og seti.berkeley.edu
Energi cyklussen i Saturn månen Europas skjulte hav
Hidtil har man ment at Mars var bedste bud for at finde spor af liv. Næstbedste bud var Saturn-månen Titan. Efter årtiers forgæves søgen er man blevet meget klogere på hvordan kemi hænger sammen uden for Jorden og har samtidigt gjort nogle interessante andre fund:

Det mest overraskende var fundet af Geysere fra Saturns isdækkede måne Enceladus. Cassini sonden foretog endda flere passager meget tæt forbi Enceladus og dermed gennem dens geysere. Under disse ture kunne man måle massefordelingen og bekræfte at jettene er gasser der strømmer op fra et isdækket hav.

Under passagerne gennem jettene kunne man måle kulstof, hydrogen, nitrogen, oxygen og salte. Dermed mangler kun 3 ting for at man har alle ingredienserne til liv: Svovl, fosfor og energi.

Man véd at Enceladus har en klippekerne, ved at måle dens massefylde som er betydeligt større end vand/is. Man ved også at gasplaneten udsættes for massive tyngdepåvirkninger af kraften fra Saturn og man mener at det er disse kræfter der holder havet varmt.

Fund af H2
Det nye er at man har registreret frie brint-molekyler - H2 - i jettene. Og i den nye artikel redegør forskerne for hvor brinten stammer fra; Nemlig fra kemiske processer i hydrotermiske ventilationsskakter, som strømmer op fra klippekernen, op gennem havet og siver gennem sprækker i isen.

Det betyder at havet er fuld af boblende brint-molekyler, som er er en fremragende energikilde for eventuelt liv. Det sidste der mangler er dermed karbon og fosfor som normalt optræder i klipper og forskerne derfor mener også er tilstede, men bare ikke bobler op på samme måde som de lettere gasser

Dermed er Saurnmånen Enceladus pludselig blevet forfremmet til det mest sandsynlige sted at finde liv udenfor Jorden.Og da Jupiter-månen Europa ligner Enceladus og også vides at udsende jets, har man altså 2 nye mål at lede efter liv på.

Den største udfordring for at lede efter det er naturligvis at trænge gennem de kilometertykke iskapper på månerne.

Kilder:New Insights into 'Ocean Worlds' in Our Solar System og
Ocean Worlds - Water in the Solar System and Beyond fra NASA