Astrofysik

Polske og Italienske astronomer har undersøgt en række såkaldt lange gammaglimt i galakser hvor man er sikre på afstanden målt med tidligere type 1a supernovaer, og har dermed kunnet finde sammenhænge mellem afstanden til dem og lysstyrken. Det kan blive en væsentlig viden for at belyse den mystiske mørke energi

Kilde: Pressemeddelelsen fra Warsawa Universitet

Røntgen-kort over himlen, lavet af FERMI

FERMI røntgen rumteleskopet har netop færdiggjort en 2-årig kortlægning af himlen i røntgenlys. Kortet er 10x så detaljeret og lige så meget mere følsomt end tidligere røntgen kortlægninger!

Forrige uge meddelte forskere far den amerikanske partikel-accelerator, at man endnu ikke havde haft held til at vise noget, men at man havde registreret et lille "bump" i energiudladningerne. CERN Meddeler nu - nærmest som en opfølgning - at de har gennemsøgt hele energispektret uden held - men at det også er godt nyt for nu e der ikke længere mange steder den kan gemme sig.

En pressemeddelelse fra Caltech forklarer hvordan LHC oplevede en såkaldt "excess events." Dvs. at der kom lidt flere hændelser (Sammenstød) ved 130-150 gigaelectron volts end forventet hvis Hiccs-partiklen ikke eksisterer. Dermed mener de at være på sporet af Hiccs ur-partiklen

Kilde: Caltech

Forskere har i årtier forsøgt at registrere gravitionelle bølger fra supernovaer, dobbelte sorte huller (som på bill.) oa. De er bare uhyre svage at måle, så derfor er man nu blevet enige om at lade de forskellige sensorer arbejde sammen for at opnå en større følsomhed.

Se Max Planck Instituttet