Astrofysik

Forskere har i årtier forsøgt at registrere gravitionelle bølger fra supernovaer, dobbelte sorte huller (som på bill.) oa. De er bare uhyre svage at måle, så derfor er man nu blevet enige om at lade de forskellige sensorer arbejde sammen for at opnå en større følsomhed.

Se Max Planck Instituttet

Tidshvirvel på størrelse med en galakse

Partikelfysikken har i årevis haft et problem med observerede Kaoner og B-mesoners opførsel. Men en ny model af en assymetrisk "tidshvirvel" om mælkevejen løser eller forklarer konflikten!

Einsteins relativitetsteori beskriver rummet som en glat struktur, mens kvante-mekanikken viser at rummet burde være grynet. Nye resultater fra Planck viser at der er en nedre grænse for hvor små kornene kan være

supernova resten Tycho

For nogle år siden fandt en amerikansk astronom flere supernovaer som overgik den teoretiske grænse for hvor store stjerner kan blive. Nu mener han at have fundet forklaringen på det

Japansk neutrino-detektor

Det er lykkedes at observere hvordan en neutral muon neutrino er blevet forvandlet til en negativ electron-neutrino, ved at skyde en neutrino stråle 735km under Jorden.