Måneformørkelse

I morgen aften onsdag, kan du opleve en total Måneformørkelse fra 22 til 23 lavt i øst.

Men du skal finde et sted hvor du har en lav østhorisont, for formørkelsen er allerede begyndt når Månen står op i øst kl. 21.46 (Dansk Sommertid).

  • Formørkelsen begynder 19.24
  • Totaliteten begynder 21.22
  • Månen står op 21.46
  • Totaliteten slutter 23.02
  • Formørkelsen er slut kl. 01.01

Dermed vil Månen kun komme ca. 10 grader op over horisonten under den totale del af formørkelsen. Så for overhovedet at se den, skal man have et godt kig mod øst; Enten et højt udsigtssted, eller henover vand eller marker, hvor der ikke er træer eller huse i vejen.

Til gengæld kan man forvente at se en meget mørkerød Måne; For Månen er normalt ret mørk når den ses så lavt på horisonten, så når den oveni også er formørket, kan man godt forvente at den bliver meget mørkerød.

Grunden til den røde farve er, at Jorden atmosfære virker som en linse og afbøjer lyset. Og da rødt lys afbøjes mest ligesom i regnbuen hvor den røde farve er nederst, bliver den røde farve dominerende. Og det gælder både Måneformørkelses-fænomenet, og op/nedgangs-farven, som dermed kommer til at forstærke hinanden.

På billedet herover an man se en gullig farve i den ene side; Det skyldes at den side af Månen er lidt tættere på kanten af jordskyggen end den anden, og dermed er lysere. Den overgang kan man både se når formørkelsen går fra total til delvis, og når den delvise formørkelse begynder og slutter, som det ses af serien herunder fra den partielle formørkelse forrige år