I disse dage suser komet 46P Wirtanen ind gennem Solsystemet. Det er flere der gør, men 46P Wirtanen passerer tæt forbi Jorden - "kun" 12 mio. km udenfor Jordens bane!

Komet 46P Wirtanens placering på himlen i decemberDet betyder 3 ting:
1. Den er meget klar: Netop nu (13/12) er den magnitude 5 og kan dermed ses med det blotte øje fra en mørk himmel. Men når den søndag 16/12 er tættest på Jorden, forventes den at nå magnitude 3 og vil dermed også kunne ses fra byerne - måske ikke ligefrem fra et bycentrum, men bare en nogenlunde mørk himmel vil være tilstrækkelig.

2. Når den passerer udenfor Jordens bane, står den modsat Solen, så den kan ses hele natten!. Og netop nu er den på vej op gennem stjernebilledet Auriga på østhimlen først på aftenen og højt i syd senere på natten. De mere præcise data kan ses her

Komet 17P Holmes i 2007, som også var 3. Desværre betyder det også at kometen hale som jo peger væk fra Solen, dermed også peger væk fra Jorden, så man ikke kan se den karakteristiske komet hale, fordi vi ser den "forfra".

Men selv uden hale, er den rigtigt klar og vil let kunne både findes og ses i en håndkikkert, som en stor tåget klat med en klar kerne - og især hvis man kan slippe afsted ud af byen og i mørket.